Si el diner "brut" entra en el sistema financer sense ser detectat en origen, podrà circular per tot el món sense problemes. Aquesta és l'advertència que va fer ahir a la comissió d'investigació sobre frau i corrupció política l'enginyer de sistemes Hervé Falciani, autor de la filtració de dades bancàries més gran de la història. Per això, Falciani va plantejar la necessitat de reforçar la lluita "local" contra el frau abans que impulsar nous organismes reguladors supranacionals. L'exempleat de l'HSBC va reconèixer, però, la dificultat de lluitar contra aquestes pràctiques, perquè els bancs "treballen junts" i es tapen els uns als altres.

Entre les mesures "locals" més importants per a Falciani se situen les "auditories ciutadanes" a empreses i bancs, per detectar indicis de frau. Controls que també servirien per saber quines empreses es neguen a aplicar aquestes mesures de transparència. "La idea és que localment tenim millor coneixement del què està passant. Una vegada la informació ens arriba de fora, no és fiable", va respondre a pregunta dels diputats de la comissió parlamentària.

Aquest control local exhaustiu reduiria la dependència de països estrangers que sovint no volen compartir les dades fiscals. Falciani va assenyalar directament els paradisos fiscals, però també països de la Unió Europea, com Luxemburg, Holanda i Irlanda, que actuen de forma similar a la de Suïssa. L'exigència de transparència a empreses, bancs i intermediaris financers i l'increment dels recursos als organismes de control locals facilitaria la traçabilitat dels diners. Avui, un cop el diner "brut" arriba al sistema financer, per exemple, a través d'un paradís fiscal, es fa "pràcticament impossible" perseguir-lo. La dificultat encara és més gran quan, segons Falciani, se sap que els bancs "treballen junts" per facilitar el blanqueig de capitals.