L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) han reunit avui més de400 alcaldes per donar suport al president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, en la seva declaració davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Els càrrecs electes han acompanyat el president català fins a l'entrada del Palau de Justícia, seu del TSJC, exhibint les seves respectives vares d'alcalde o altres símbols que identifiquen el poder municipal.

La comitiva ha estat encapçalada pel president de l'AMI, Carles Puigdemont, i pel president de l'ACM, Miquel Buch, tots dos de CDC.

Tres delictes

La querella de la fiscalia atribueix als tres polítics els mateixos delictes: desobediència, com a delicte principal, prevaricació, malversació i usurpació de funcions. Ara bé, mentre la participació de la consellera Rigau es va limitar a facilitar les escoles i instituts per utilitzar-los com a seu electoral, el de la vicepresidenta i consellera de ?Governació va consistir en preparar el sistema informàtic, el llistat d'electors, la web www.participa2014.cat, encarregar les urnes, sobres i butlletes, organitzar el recompte i publicitar els resultats. De fet, aquests aspectes són els que el magistrat ha volgut conèixer més, demanant documentació a la Generalitat i citant diversos testimonis relacionats.

En canvi, el paper de Mas va ser més genèric i institucional. Primer va signar el decret de convocatòria de la consulta, ràpidament anul·lada pel TC, i dies després va anunciar públicament l'organització, a través de voluntaris, del procés participatiu, tot i que no hi va haver cap acte administratiu concret per part seva.

La citació com a imputats de tots tres va despertar una onada d'indignació entre els sobiranistes i els favorables al dret a decidir. Aquest dimarts centenars de persones van manifestar-se al passeig Lluís Companys, davant del Palau de Justícia, en favor de Rigau i Ortega, que van arribar acompanyades de tots els consellers, a més de representants de Junts pel Sí, la CUP i UDC.