L'Assemblea Nacional Catalana -ANC- va aclarir ahir que la manifestació que ha convocat per a diumenge que ve va dirigida als 72 diputats independentistes en el seu conjunt, i no únicament als de la CUP, a fi que arribin a un acord abans del dia 27 que faciliti investir el president de la Generalitat.

El posicionament de l'ANC queda reflectit en un manifest donat a conèixer ahir amb el títol de Fem la República Catalana, que conclou amb cinc punts concrets en els quals es demana a les tres principals formacions independentistes, CDC, ERC i la CUP, «responsabilitat, coratge, fermesa i capacitat d'entesa i diàleg».

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, va desmentir en una roda de premsa que l'acte previst per a diumenge que ve, que havia d'haver-se celebrat aquest cap de setmana passat però que va ser ajornat una setmana pels atemptats de París, formi part de la campanya de pressions cap a la CUP, coneguda ja com a «pressing CUP».

Segons Jordi Sànchez, «no és una mobilització focalitzada en una part dels nostres diputats, sinó que la pressió va dirigida als 72 diputats independentistes que hi ha al Parlament, ja que tots ells són els nostres representants i els reclamem de la mateixa manera generositat i responsabilitat perquè el procés no s'encalli», va precisar.

Va matisar, en aquest sentit, que «es va malinterpretar que la manifestació anés orientada únicament cap a la CUP» perquè «l'ANC pressiona per igual els uns i els altres», però no va explicar els motius pels quals "mnium Cultural s'ha desmarcat de la convocatòria de l'acte, al marge que s'hagi fet amb poc temps d'anticipació.

Actuar amb «responsabilitat»

Segons Sànchez, «no ens correspon dir quina pot ser la solució» al desacord entre CDC i la CUP, però el que l'ANC insisteix que fa falta és «actuar amb responsabilitat». «Crec que fins ara han actuat amb convicció, han respost als seus compromisos i ho han fet de forma legítima, no es tracta de culpabilitzar ningú, però els demanem més responsabilitat, perquè l'acord és possible, i som optimistes», va explicar.

Va advertir, de tota manera, que «com més s'endarrereixi l'acord més risc hi ha d'erosió de l'espai independentista», i que per això posen «una data límit» per arribar a les bases d'un acord.

Després de reiterar que no contemplen «un escenari d'eleccions anticipades», es va mostrar convençut que avui estan «més a prop de l'acord que fa dues setmanes» i va apuntar que «la resolució aprovada pel Parlament, que conté un annex amb mesures de caràcter social, ajuda a ampliar la base social de l'independentisme».

En el manifest es reclama als 72 diputats independentistes «responsabilitat, coratge, fermesa i capacitat d'entesa i diàleg» per trobar «al més aviat possible el millor acord per a la creació d'un govern fort i cohesionat».