L'assemblea nacional de la CUP-Crida Constituent ja no serà a Girona. Acabat el període d'inscripció dels militants i simpatitzants, els anticapitalistes es van trobar que hi ha més de 3.500 persones que volen assistir a la trobada del proper diumenge, on es decidirà el posicionament de la formació respecte de la proposta d'acord presentada per JxSí i la investidura d'un president de la Generalitat.

L'espai que tenien previst utilitzar a Girona no permet aquest aforament i «per raons tècniques i no per cap mena de pressió» els organitzadors van decidir portar l'assemblea fins a la pista d'atletisme coberta de Sabadell. El gran volum de gent també ha fet inviable «per motius tècnics i econòmics» la votació a través de comandaments electrònics. I per això la CUP optarà per fer les votacions a mà alçada.

No obstant això, si un 25% dels assistents ho demanen, s'habilitaran urnes per tal que les votacions siguin secretes. Les inscripcions han desbordat les previsions de la CUP, i els va obligar a canviar de lloc i fins i tot de ciutat. L'assemblea nacional de diumenge se celebrarà, doncs, a Sabadell, donant així cabuda als 3.550 inscrits que assistiran per poder debatre i votar quina de les quatre opcions tira endavant la CUP de cara a la proposta d'acord de JxSí.

Tal i com van explicar ahir Natàlia Sánchez i Xevi Generó -membres de l'organització de l'assemblea- la trobada començarà a les 9 del matí amb les salutacions, deixant pas així a la presentació dels informes dels diputats sobre les negociacions i del secretariat nacional. Posteriorment, abans de dinar, es procedirà a la primera votació. Si una de les opcions supera el 50% dels vots, no caldrà fer-ne cap més.

Possible vot a mà alçada

Si, en canvi, no es dóna aquesta circumstància, s'eliminarà l'opció amb més suports i es farà una segona votació amb les tres restants. Si en aquest ocasió tampoc hi ha cap de les possibilitats ofertes amb més de la meitat dels vots, les dues amb més suport passarien a una última votació on ja segur una de les dues seria majoritària i, per tant, la que guanyaria. El sistema de votació que estava previst per a una assemblea a Girona i amb menys inscrits era el d'un vot electrònic amb comandaments.

Però el volum de participants ha fet impossible aquest sistema «per motius tècnics i econòmics», així que d'entrada, es preveu que la votació sigui a mà alçada. No obstant això, si més d'un 25% dels participants ho demana, es podran fer les votacions secretes amb urnes.

Durant el debat previ, els assistents que vulguin participar hauran de demanar-ho i es preveu que pugui haver una cinquantena d'intervencions, entre militants i membres d'organitzacions, escollits per sorteig però de forma que es garanteixi la representació territorial i la paritat de sexes.