Les cues que es formen davant la delegació del Ministeri de Justícia a Barcelona per tramitar el certificat de penals, necessari per treballar amb menors, ha obligat el Govern a reforçar el servei amb dos funcionaris i la Generalitat a ampliar el termini de presentació del document.

D'acord amb la nova normativa, els professionals que vagin a treballar amb nens han d'acreditar mitjançant un certificat que no tenen antecedents per delictes d'abusos sexuals i el Departament d'Educació exigeix aquest document als que volen formar part de la borsa de treball de personal docent interí.

La gerència territorial de Justícia, situada al carrer Garcilaso de Barcelona, és l'única seu des de la qual s'expedeix el full d'antecedents penals, que també pot ser obtingut telemàticament a través del web del Ministeri.

Això ha provocat des de fa dies llargues cues a les portes de les oficines de la gerència territorial de Justícia, on, segons denuncien fonts sindicals, algunes persones s'han presentat durant tres dies consecutius sense que encara hagin aconseguit endur-se el certificat.

Davant d'aquesta situació, des d'ahir el Ministeri de Justícia ha reforçat amb dos funcionaris el servei d'atenció al ciutadà d'aquesta gerència territorial, que es mantindran mentre duri el nivell de demanda actual.

Fonts del Ministeri han recordat a Efe que el certificat es pot obtenir telemàticament i que la seva pàgina web no ha registrat ni una sola incidència en relació amb aquest servei, cosa que no impedeix que hi hagi usuaris que no hagin pogut usar-la perquè no tenen actualitzades les versions d'internet que s'exigeixen per fer-ho.

De la seva banda, el Departament d'Ensenyament ha resolt ampliar fins al pròxim 23 de març el termini per presentar el certificat d'antecedents penals, un document necessari per entrar a formar part de la borsa de treball de personal docent de la Generalitat.

Ensenyament ha precisat que el termini només es prorroga per al lliurament d'aquesta certificació i que el període per accedir a la borsa de treball es manté entre els dies 18 de gener i 8 de febrer vinent, amb deu dies de marge per presentar els documents necessaris.

El Departament d'Ensenyament va obrir ahir la borsa de treball de personal docent, amb la qual es confecciona la llista de persones candidates a cobrir de forma interina places vacants en centres públics.

En un comunicat, el sindicat CCOO ha recordat que encara no s'ha creat el Registre Central de Delinqüents Sexuals previst a la llei -que el Govern ha de constituir abans de l'1 de febrer que ve-, de manera que de moment només es pot presentar un certificat d'antecedents penals per acreditar que no s'ha estat involucrat en casos d'abusos sexuals.

Per aquest motiu, el sindicat considera que, fins que no es creï aquest registre, cap treballador pot ser obligat a certificar la seva falta d'antecedents per altres delictes, per això reclama que de moment n'hi hagi prou amb la declaració jurada o promesa si no hagués estat condemnat per abusos.

En aquest sentit, fonts del Departament de Justícia recorden que el pròxim 1 de març ja estarà disponible el certificat de delictes sexuals.