El president català, Carles Puigdemont, ha evitat censurar el manifest del grup Koiné que advoca perquè el català sigui única llengua oficial en una eventual Catalunya independent i malgrat les crítiques de l'oposició, que en el cas de Lluís Rabell (SQEP) ha arribat a titllar de "racista".

En la sessió de control al ple del Parlament, el líder de Catalunya Sí que es pot, Lluís Rabell, ha preguntat a Puigdemont pel manifest aprovat pel Grup Koiné, format per professionals de diferents àmbits acadèmics, culturals i exalts càrrecs de la Generalitat, que reclama que el català tingui l'estatus de "llengua territorial" en una Catalunya sobirana, i que sigui la "llengua vertebradora i integradora" dels seus habitants.

Puigdemont ha assegurat que el Govern només ha de "respondre de les seves polítiques i compromisos, o si d'alguna vegada firma un manifest, cosa que no ha fet ni farà en el futur", i ha recordat que "manifestos es fan molts i de totes les tendències", de manera que el seu govern no pot "estar posicionant-se cada vegada" sobre ells.

"El posicionament està en el nostre programa de Govern, que és explícit sobre aquesta matèria", s'ha limitat a dir el president català, cosa que ha provocat les crítiques de Rabell en la seva rèplica, que ha considerat que davant l'"inquietant manifest", els poders públics no poden respondre amb "generalitats".

Però Rabell ha anat més enllà i ha advertit que amb aquest manifest és "la primera vegada que apareix una posició racista i fonamentalista cultural que, d'alguna manera, és el reflex invertit de moltes pressions que ha rebut la llengua catalana".

Rabell ha instat Puigdemont a ser "més responsable i seriós" davant "un manifest i gent que es permet parlar de la immigració com a elements colonitzadors involuntaris del Franquisme, quan aquesta gent ha estat decisiva en la cohesió social i lingüística d'aquest país", en "defensa del català i la immersió lingüística, però també la pluralitat cultural de Catalunya", ha dit.

Puigdemont, no obstant això, ha aconsellat Rabell que "no faci dir al manifest coses que no diu", en al·lusió a "unes tesis que vostè qualifica de manera poc responsable de racistes, perquè no crec que la lectura del manifest el porti a aquestes conclusions".

El dirigent de Junts pel Sí ha recordat que el programa de govern que va presentar "no té a veure amb el que vostè diu", a més que se sent "orgullós" de l'herència rebuda d'altres governs "de tots els colors" en el seu feina en defensa del català per fer-la una llengua de "cohesió" i "normalització de la diversitat" catalana.

"I continuarà així, com no pot ser d'una altra manera -ha deixat clar-. L'esmentat això: vostè admet que pugui haver-hi un debat sociolingüístic entre sociolingüistes sobre les tesis sobre el bilingüisme, les llengües passives o actives, és un debat acadèmic que aquest Parlament no ha d'entrar".

Perquè, segons el seu parer, el posicionament d'aquest Parlament sobre el "valor o oficialitat de les llengües" i "els drets lingüístics" està "perfectament definit i estarà perfectament definit perquè en la majoria política d'aquest país hi ha la convicció i el compromís ferm de garantir a tots els parlants d'aquest país els seus drets lingüístics".

"I el dia a dia d'aquest Govern no trobarà ni un sol element que no només no posi en risc això, sinó que no posi en valor l'esforç que està fent tanta gent que generosament i voluntàriament contribueix a mantenir el català", ha sentenciat Puigdemont.

Posteriorment, el líder del PSC, Miquel Iceta, s'ha "afegit" i "felicitat" Rabell per la seva pregunta.