El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar ahir, en una entrevista a Rac1, que una declaració unilateral d'independència (DUI) de Catalunya no es pot descartar per a la propera legislatura. En qualsevol cas, però, el president es va mostrar «convençut» que Europa «s'adaptaria, sens dubte» a una Catalunya independent.

El futur del full de ruta va ser un dels punts més comentats a l'entrevista. I és que Puigdemont sembla que té molt clar els passos a seguir, al menys mentre ell estigui al càrrec. En aquest sentit, però, la declaració unilateral va tornar a estar sobre la taula però per a més endavant. «Jo he dit que la DUI no hi seria en aquesta legislatura en la que tinc l'encàrrec de ser president. Però això no vol dir que les circumstàncies de la legislatura que ve ho puguin conduir», va sentenciar.

En aquest sentit, Puigdemont va recordar que un procés sobiranista ara «no és com abans, no és sortir al balcó i prémer un botó per ser independents; és una transició, curta, però hi és, i té diversos moments». En aquest sentit, el president va reiterar quins són els capítols que, segons ell, se seguiran en acabar les lleis de desconnexió. «Jo convocaré eleccions constituents, i hi haurà Parlament constituent amb uns diputats que tindran l'encàrrec d'elaborar una Constitució. I després hi haurà el referèndum per avalar la Constitució. Acabat aquest cicle, si el resultat és positiu i majoritari al país, estarem en condicions legals de proclamar la independència», va detallar.

Sigui com sigui el procés d'independència, el que sí té clar Puigdemont és que la UE no serà un problema. Així, davant una independència de Catalunya, el president va assegurar que «Europa s'adaptaria». «Sens dubte. És el que ha vingut fent sempre. No seria Europa si no s'adaptés. I estic convençut que s'adaptarà», va afegir.

El president català també va tenir paraules per al Govern central. «Pensava que eren una mica més intel·ligents», però vistos els últims recursos al Tribunal Constitucional, va dir haver rebut el «missatge» que l'Executiu central no té «cap interès a parlar de política». «M'esperava que fossin una mica més intel·ligents, però el que han explicat amb aquest missatge és que no els interessa parlar de política, sinó que ja ens trobarem als tribunals», va afirmar Puigdemont.

Així va criticar que el Consell de Ministres aprovés divendres passat enviar tres lleis catalanes més al TC, dos dies després de la reunió de Puigdemont amb Mariano Rajoy, al qual va demanar que deixés de «judicialitzar» el debat polític. «Qui està negant la via del diàleg, la via del pacte? Qui explica al món que no té cap interès a parlar de política? L'Estat espanyol», es va queixar Puigdemont, que va respondre així als recursos al TC: «Missatge rebut, seguim endavant».

Refundació de CDC

Pel que fa al seu futur, Puigdemont va afirmar que ell és president per a «aquesta etapa» i va descartar ser candidat per a una altra, perquè aquest és un període «irrepetible» que demana «lideratges polítics únics» per construir un eventual Estat que, segons el seu parer, hauria de néixer «deslligat de qualsevol hipoteca» del passat. «Anar-me'n a casa? Ja veurem el que faré jo, però dic que sóc president per a aquest període excepcional i no penso presentar-me de president per a un període diferent», va remarcar.

Des de la seva actual posició de president de la Generalitat, Puigdemont va assenyalar que desitja «participar activament» en el procés de reformulació del seu partit, CDC, que creu que serà una iniciativa «coral o no serà», perquè «s'han acabat els projectes de grans lideratges personals», va rematar. En tot cas, l'exalcalde de Girona va descartar que tingui «vocació» per ser algun dia secretari general de Convergència. Puigdemont va mostrar el seu rebuig als «hiperlideratges messiànics que condueixin el país al paradís». Al seu parer, el que toca ara és potenciar «els lideratges en xarxa».