L'escriptora i editora, Liz Castro, i l'exdirector del Born Centre Cultural, Quim Torra, van coincidir ahir a l'aplec de l'ermita de la Mare de Déu de Pedra d'Àger, a la Noguera, indret que va servir d'escenari per a les ?primeres valoracions de les eleccions al secretariat nacional de l'ANC de dissabte, en què Castro va ser la candidata més votada i Torra el quart. Tots dos, considerats del sector ?crític amb l'actual president Jordi Sánchez, van evitar parlar de bàndols i, alhora, van insistit a llençar un missatge d'unitat per tal de tirar endavant el full de ruta de l'entitat.

En aquest sentit, Castro va assegurar que els 77 membres del nou òrgan rector de l'ANC són "un equip", mentre que Torra va afirmar que cal "mirar endavant i mirar cap el futur" per aconseguir el repte de la independència.

Preguntada sobre si els resultats de les eleccions al secretariat poden derivar en un canvi de presidència a l'ANC, Castro va dir que "això encara no ho sabem", i va afegir que de moment els comicis han donat "77 persones que tenim la determinació de tirar endavant el full de ruta".

Castro, que ja va ser la més votada a les eleccions de l'any passat tot i que aleshores el secretariat va acabar escollint Jordi Sànchez com a president, va admetre que no pensava que tornaria a guanyar les eleccions.

"Un gran honor"

Sobre els bons resultats que han obtingut els candidats del que s'ha considerat com a "sector crític" amb Sànchez, Liz Castro va esquivar referir-s'hi i va respondre que se sentia "molt afalagada pels resultats". "És un gran honor que la gent em tingui aquesta confiança, i jo tinc la mateixa confiança amb tots els altres que han triat, estic molt contenta", va afegir la nord-americana, que també va considerar que, "en certa manera", l'elecció de tots els 77 membres és "un aval a tota la feina que hem fet tots junts".

Respecte al fet que aquests comicis s'han viscut amb divisió dins l'entitat, Castro va definir aquesta aquesta disputa entre sectors com "una cosa que han explicat els mitjans". "Jo no ho veig així, jo veig que nosaltres tenim la necessitat, segons els nostres estatuts, de renovar el secretariat i això és el que hem fet, no hem anat a buscar la confrontació ni res d'això, hem triat el secretariat per tirar endavant el full de ruta", va agregar.

En el mateix sentit es va expressar Torra: "Jo no em sento de cap dels sectors, mai de la vida me n'he sentit de cap, ni aquí ni enlloc, al contrari, penso que tots els qui hem participat en aquestes eleccions ens movia la voluntat d'ajudar i el fet d'apuntar un punt d'experiència". Insistint sobre la qüestió del debat entre afins i no afins a Sànchez, l'exdirector del Born Centre Cultural va afirmar que ell no l'ha tingut mai, i es va mostrar convençut que cap dels integrants de l'ANC no l'ha tingut mai, tampoc. Per això, Torra va apostar per "mirar endavant, mirar cap al futur, tenim un repte enorme i és el que hem d'aconseguir entre tots".

Això ho va dir abans de referir-se a la baixa participació, que va ser del 21,4%. Sobre això, va dir que era "la que s'esperava seguint la línia dels altres anys", tot i que "sempre desitjaries que votés molta més gent". Continuant amb aquest assumpte, Torra va dir que la baixa participació no es podia atribuir a un cert ?cansament dels socis, sinó que ?"justament penso que hi ha una gran il·lusió per encarar els últims trams que ens falten per arribar a la independència i l'Assemblea el que ha de fer és ajudar a transmetre aquesta il·lusió i aquesta mobilització perquè ara hi hem de ser tots".