Mas planteja unes eleccions en què es comptin vots i no escons

El president de CDC argumenta que d'aquesta forma es forçaria els votants del «no» a participar-hi

24.05.2016 | 06:55
Mas planteja unes eleccions en què es comptin vots i no escons

L'expresident de la Generalitat i l'actual president de CDC, Artur Mas, va plantejar ahir com a opció celebrar unes eleccions on es comptin vots i no escons en lloc de convocar un referèndum unilateral. En declaracions a la cadena Catalunya Ràdio, Mas va argumentar que utilitzant aquest mètode es forçaria els votants del «no» a participar-hi igualment, perquè si no votessin, tampoc serien al Parlament.
Aquest, va continuar, seria el problema d'un referèndum unilateral. «Si els del «no» no hi van, aleshores queda coix, i en un referèndum, perquè sigui real, hi han d'anar els del «sí» i els del «no», va afegir. En tot cas, va apuntar que aquesta no seria una decisió immediata, sinó que s'haurà de prendre quan «s'arribi al límit».
Mas va recordar que Catalunya ja va fer una mena de referèndum unilateral el 9-N, «l'acte més revolucionari que s'ha fet en moltes dècades a Catalunya», però també va advertir de la necessitat que els partidaris del «no» també vagin a votar. És per això que va posar sobre la taula la possibilitat de celebrar unes eleccions al Parlament com el passat 27-S, però deixant clar que no es comptarien diputats, sinó vots. «Seria convertir en un plebiscit pur aquestes eleccions i comptar en vots, i si no arribem al 50% hem perdut», va resumir el president de CDC.
Això tindria l'avantatge d'obligar els unionistes a participar, però Mas va insistir que això només és una possibilitat, igual que ho és també el referèndum unilateral. Va apuntar que hi hauria una altra opció, però no la va voler concretar, de moment.
D'altra banda, sobre el seu futur, va reconèixer que encara no té decidit si exercirà una presidència executiva o honorària en el nou partit que impulsarà CDC aquest estiu. Va insistir que no tornarà a presentar-se per ser president de la Generalitat, però no ho va descartar en el cas que Catalunya acabés esdevenint una república independent i s'hagués d'escollir un president amb un rol de tipus representatiu. «Això jo és a l'única cosa a la qual no he dit que no», va assenyalar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema