El conseller d'Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha alertat avui la CUP de les "gravíssimes" conseqüències socials per als catalans que tindrà no aprovar els pressupostos de la Generalitat, i ha remarcat que la situació actual exigia "de tots nosaltres el màxim compromís".

En la defensa del projecte de pressupostos per a aquest any al parlament català, el conseller ha usat un to contundent per subratllar que "els que s'oposin a la tramitació parlamentària" dels pressupostos "ho faran amb arguments clarament contraposats", en al·lusió al veto de la CUP i la resta de l'oposició als comptes.

Junqueras ha remarcat que els pressupostos que ha elaborat són "fortament expansius" i no s'assemblen als del 2015, de manera que, si es manté la pròrroga pressupostària dels comptes del 2015, les conseqüències seran "extremadament severes" per a l'impuls de l'activitat econòmica i "greus" per a la garantia dels serveis socials.

Encara que Junqueras ha evitat entrar en desqualificacions a la CUP, ha avisat la formació anticapitalista que per considerar, com altres grups de l'oposició, que els comptes haurien de ser "una mica més així o una mica més aixà", acabaran per impedir que es tramitin.

"Tota diferència és legítima, però si no es tramita el pressupost, el resultat final serà molt allunyat del que suposadament s'argumenta per impedir la tramitació", ha assegurat el conseller.

En referència a la formació del govern de Junts pel Sí i a la seva falta de majoria parlamentària, Junqueras ha comentat: "Tots érem conscients que els escenaris serien complicats, perquè la realitat que ens envolta és complicada".

Però, a continuació, ha assegurat que el context polític "exigeix de tots nosaltres el màxim compromís", i ha afegit: "Que ningú dubti que el nostre compromís hi és i hi serà".

A l'inici de la seva intervenció, Junqueras ha avançat que, més que una oportunitat per intentar convèncer els grups parlamentaris d'aprovar els pressupostos, es dirigiria fonamentalment a la ciutadania i als "votants" dels grups que impedirien que es tramitin els comptes.

Per a això, ha dedicat bona part del seu discurs a alertar de les conseqüències de no aprovar els pressupostos, i a desgranar el contingut social dels comptes, que preveuen un augment de despesa de 1.100 milions d'euros per als departaments, dels quals 874 milions destinats a despesa social.

En concret, Junqueras ha avisat que vetar els comptes impedirà reduir el temps mitjà d'espera per a una visita d'especialista, retallar les llistes d'espera quirúrgiques, ampliar horaris als CAP o bé incrementar la renda mínima d'inserció.

Tampoc hi haurà "marge de maniobra en termes de personal" ni es podrà invertir més a l'Agència Tributària de Catalunya o bé en la presència exterior de la Generalitat, ha remarcat el conseller.

D'una altra banda, en un altre missatge vetllat a la CUP, que va demanar al conseller que se saltés el límit de dèficit i un referèndum "a la grega" sobre el deute, el conseller ha alertat que "trivialitzar sobre el dèficit i el deute és un enorme error i una enorme irresponsabilitat".

Els primers pressupostos del conseller Junqueras, que previsiblement no tiraran endavant pel veto anunciat de la CUP, preveuen un creixement de l'economia catalana del 2,9% aquest any i ajusten el dèficit al 0,7%.