El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat avui que al setembre se sotmetrà a una qüestió de confiança al Parlament, per comprovar si disposa d'una majoria parlamentària suficient per seguir governant, després del veto i la "deslleialtat" de

El ple del Parlament ha rebutjat avui admetre a tràmit el projecte de Pressupostos del Govern, després que la CUP hagi unit els seus vots als de Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es pot i PPC, que també havien presentat esmenes a la totalitat.

Després de prop de sis hores de debat al Parlament, la CUP ha fet efectiu el seu veto al projecte pressupostari del Govern i ha deixat sol el grup de Junts pel Sí, la qual cosa obre una bretxa de conseqüències imprevisibles entre les dues forces independentistes sis mesos després de l'acord que van subscriure per fer possible la investidura de Carles Puigdemont com a president català.

Les esmenes a la totalitat han sumat un total de 72 vots, per damunt dels 62 sufragis en contra de Junts pel Sí, per la qual cosa el projecte pressupostari ha estat tornat al Govern sense haver pogut ser tramitat al Parlament.

Donat el rebuig als Pressupostos, és probable que el Govern opti per retirar el projecte de llei de mesures fiscals i financeres, la coneguda com a llei d'acompanyament, que s'anava a discutir just a continuació.

Després de la votació, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat la paraula per transmetre la seva valoració sobre les conseqüències del veto de la CUP als Pressupostos.

De res han servit les apel·lacions del vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, a la CUP perquè permetés que el projecte fora admès a tràmit i s'iniciés una negociació per introduir modificacions via esmenes.

Junqueras ha alertat a la CUP de les "gravíssimes" conseqüències socials per als catalans que tindrà no aprovar els comptes.

El portaveu adjunt de Junts pel Sí Roger Torrent ha anat més enllà i ha denunciat les "falsedats" llançades per la CUP per justificar la seva esmena a la totalitat, després de la qual l'acord d'estabilitat entre les forces independentistes "s'aguanta per un fil".

En la defensa de l'esmena a la totalitat, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha acusat el Govern d'haver fet uns Pressupostos molt "continuistes", que "claudicaven" davant les exigències del ministre Cristóbal Montoro, però ha ofert pactar els comptes corresponents a 2017 i ha assegurat que l'acord d'estabilitat amb Junts pel Sí no està trencat sinó que ha "mutat".