Catorze detinguts per un frau de 82 milions a les obres de la Sagrera

Adif va presentar una denúncia en detectar «diferències substancials» entre l'obra certificada com a realitzada i la que es va executar

29.06.2016 | 08:34
Catorze detinguts per un frau de 82 milions a les obres de la Sagrera

La Guàrdia Civil va detenir catorze persones en l'operació d'ahir al matí contra el presumpte sobrecost de 82 milions d'euros a les obres de la Sagrera. La investigació es va iniciar el novembre del 2014 després de rebre una denúncia presentada pel president d'Adif en detectar «dobles mesuraments que reflectien diferències substancials entre l'obra certificada com a realitzada i la que en realitat s'hauria executat», segons fonts de la Fiscalia Anticorrupció.

Concretament, la denúncia d'Adif feia referència a la construcció dels accessos a l'estació de la Sagrera, a l'estructura de l'estació i a la construcció de la plataforma de la línia d'alta velocitat en el sector de Sant Andreu el tram La Sagrera-Nus de la Trinitat. A més es van practicar15 escorcolls de domicilis de Barcelona i Madrid.

L'operació està dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 26 de Barcelona i comporta el registre de 15 domicilis, tant particulars com seus professionals dels ens públics i privats que participen en les obres, a Barcelona i Madrid. La investigació es va iniciar al novembre del 2014 després de la denúncia del president d'Adif a la Fiscalia Anticorrupció un cop duta a terme una auditoria interna, que posteriorment va ser confirmada per una d'externa.

La Fiscalia va donar credibilitat a la denúncia i va detectar, a més, un projecte complementari a una de les contractes en què les quantitats haurien estat inflades. Segons la Fiscalia Anticorrupció, els indicis apunten que en la trama no només hi haurien participat funcionaris directament relacionats amb les obres sinó també treballadors d'empreses encarregades de l'auxili tècnic a les anteriors, a més de personal directiu de les empreses contractistes que s'haurien beneficiat del desviament de diners públics.

Per la Fiscalia, existeixen «sòlids indicis» que el falsejament de les certificacions de l'obra responia a la intenció d'afavorir «indegudament» a les empreses contractistes, que haurien rebut quantitats «molt superiors» a les que hagués correspost i que s'haurien emès de «forma reiterada i intencional successives certificacions d'obra amb uns imports molt superiors als treballs realitzats per les empreses contractistes».

En un comunicat, Adif va explicar que el 2013 es va posar en marxa un paquet de mesures de control, entre les que hi havia la creació de la Direcció d'Auditoria Interna amb l'objectiu de millorar els sistemes de gestió i contractació a l'ens d'infraestructures ferroviàries. També, va comentar com el president d'Adif, Julio Gómez-Pomar, va informar al consell d'administració de la societat Barcelona Sagrera Alta Velocitat el passat 7 de juny que les obres s'havien aturat perquè s'havien detectat aquestes irregularitats.

Al maig del 2014, la Guàrdia Civil ja va detenir una desena de persones per la seva presumpta implicació en malversació de fons en les obres de construcció en el tren d'alta velocitat en un tram de La Sagrera, i en què s'hi van implicar membres d'Adif i de la constructora Corsan Corviam, ara integrada a Isolux Corsan. Aleshores, la Fiscalia Anticorrupció sospitava que s'hauria comès un frau de 6 milions d'euros.

Els protagonistes
Entre la catorzena de detinguts, figuren l'exdirector d'obres d'Adif Jaime G.G. i l'exdirector d'Alta Velocitat de la zona nord-oest de l'AVE Rafael R., que van ser arrestats al maig del 2014 en una altra operació similar. Els dos exdirectors d'obra, detinguts ahir arran d'una querella presentada per la Fiscalia Anticorrupció, estan acusats ara de permetre duplicacions de mesuraments de les obres executades amb la finalitat d'inflar la seva facturació en la construcció de l'estructura de l'estació de la Sagrera, dels seus accessos i de la plataforma de l'AVE en el sector de Sant Andreu.

La Fiscalia acusa els suposats integrants de la trama dels delictes de malversació de cabals públics i falsedat documental, però també s'investiga si els funcionaris públics van permetre falsejar els mesuraments a canvi de suborns, cosa que podria constituir un delicte de suborn.

Continua la investigació
La Guàrdia Civil va escorcollar també ahir a la tarda la seu de tres UTE (Unió Temporal d'Empreses), integrades per vuit constructores diferents, en el marc de l'operació. A més de les oficines de les UTE, es van escorcollar els diferents domicilis particulars dels catorze detinguts així com els despatxos professionals de diversos ens públics i privats que participen en les obres de la Sagrera.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


Les infermeres lamenten que s´identifiqui el cartell d´Endavant amb el col·lectiu

Les infermeres lamenten que s´identifiqui el cartell d´Endavant amb el col·lectiu

La vicepresidenta del Col·legi afirma que tot i les discrepàncies treballa amb Salut per millorar...

Indignació al Govern per uns cartells d´un corrent de la CUP que bufetegen Comín

Indignació al Govern per uns cartells d´un corrent de la CUP que bufetegen Comín

El conseller de Salut creu que l'organització hauria de retirar la imatge perquè pot legitimar...

Junqueras avança que ´probablement´ el Govern fixarà la data del referèndum a l´abril

Junqueras avança que ´probablement´ el Govern fixarà la data del referèndum a l´abril

Diu que 'no és imprescindible' un cens per a la consulta però si hi és serà 'amb tota la legalitat'


Mas creu que el referèndum es podria fer ´entorn de l´estiu´ i descarta el mes d´agost

Mas creu que el referèndum es podria fer ´entorn de l´estiu´ i descarta el mes d´agost

L´expresident de la Generalitat augura un 'xoc de legitimitats i legalitats' al voltant de la...

La sinistralitat viària baixa un 11,5% però augmenten els ciclistes morts o ferits

La sinistralitat viària baixa un 11,5% però augmenten els ciclistes morts o ferits

231 persones van perdre la vida a l'asfalt; el 2015, un any especialment negre, hi va haver 261...

Enllaços recomanats: Premis cinema