JxSí aposta per «vies democràtiques unilateralitat» en cas que l'estat espanyol segueixi amb el mateix criteri una vegada acabat el debat constituent. Aquesta és una de les principals conclusions del grup majoritari del Parlament de la comissió d'estudi del procés constituent. JxSí també proposa que el Govern posi a disposició de la ciutadania «els recursos que calgui per aconseguir fer un debat constituent de base social que sigui prou transversal, plural, democràtic i obert».

Per donar compliment a aquest mandat, aposten perquè el Parlament creï una comissió de seguiment del debat participatiu. Un cop acabada la comissió del procés constituent, JxSí creu que cal iniciar l'etapa del debat ciutadà, i que el Govern i el Parlament hi ha d'ajudar. Les conclusions de la comissió es votaran dilluns que ve.

El document de cinc pàgines de les conclusions de JxSí defensa que Catalunya té la legitimitat per començar un procés constituent «de base democràtica i amb el lideratge de la ciutadania i la complicitat de les institucions». Així mateix, aposta perquè les diferents fases del procés tinguin la «suficient flexibilitat» per adaptar-se a la pluralitat d'actors i aixoplugar la «necessària discrepància ideològica».

Concretament, sobre el paper que han de tenir els diferents actors en el procés constituent, JxSí creu que la societat civil ha d'impulsar el procés, mentre que les institucions, Govern i Parlament, han de generar les sinergies, aportar recursos i esdevenir un instrument adequat per aconseguir-ho.

«Cal iniciar l'etapa del debat ciutadà i cal que el Govern i el Parlament hi siguin. El Govern, ajudant a la informació, divulgació i pedagogia de l'etapa que ara comença, aportant els recursos que pertoquin per aconseguir-ho. I el Parlament fent el seguiment de l'actuació del Govern i avalant políticament el debat del procés», conclou el document.

La resposta dels partits

Catalunya Sí que es pot va advertir a Junts pel Sí i la CUP que és «impossible» que la «legitimitat interna» i el reconeixement internacional d'un procés constituent pugui aconseguir-se per la «via de la unilateralitat», i creu en el referèndum pactat com a única solució al conflicte català. En les seves conclusions, SQEP assenyala que el reconeixement internacional del procés constituent «obliga» a dotar-lo d'una «forta legitimitat interna», qüestions totes dues «impossibles» d'aconseguir per la «via de la unilateralitat».

«La unilateralitat comporta l'inici d'una falta d'acord intern a nivell de Catalunya que debilita la seva legitimitat a la societat catalana» a l'hora que «dificulta el seu reconeixement internacional i, en conseqüència, són fórmules que estan abocades a no tenir cap efecte jurídic, ni polític», argumenta en les mateixes conclusions.

El líder del PSC, Miquel Iceta, recordar a Junts pel Sí que la via unilateral és «inviable» i està «condemnada al fracàs», ja que no hi haurà sortida possible a l'encaix de Catalunya que no sigui «negociada i acordada àmpliament a Catalunya i amb les institucions de l'Estat». Iceta va opinar que en el debat català s'ha instal·lat ara la discussió sobre la unilateralitat, que segons ell «no és viable».

«Es fan moltes especulacions, totes elles poden tenir els seus arguments, però creiem que ja tenim experiència suficient per veure que les vies unilaterals no funcionen», va assenyalar el dirigent. Sobre un possible referèndum unilateral d'independència, Iceta va rememorar que la consulta del 9-N «va demostrar que una consulta unilateral no té efectes que es busquen. No fa falta especular amb un altre tipus de consultes unilaterals».

El pas previ

El grup de la CUP al Parlament considera, en les seves conclusions dels treballs de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent, que hi ha d'haver un referèndum unilateral a Catalunya per activar la «desconnexió» de l'Estat i abans de la convocatòria d'una «assemblea constituent».

Els cupaires sostenen que «actualment no hi ha cap marge d'acció per al reconeixement del dret a decidir del poble català dins del marc jurídic constitucional i legal espanyol», per això «l'única manera possible d'exercir aquest dret és per la via de la desconnexió i l'activació unilateral d'un procés constituent propi». El grup també proposa crear una altra comissió, però no d'estudi, sinó de «seguiment» del procés.