El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, proposarà l'expresident del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Miguel Ángel Gimeno com a nou director de l'Oficina Antifrau (OAC) després de la destitució de Daniel de Alfonso, que va ser revocat pel Parlament arran de les seves polèmiques converses amb el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz.

Puigdemont ha comunicat ja la seva decisió a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en una breu reunió al seu despatx de la cambra catalana. Maite Masià és ara mateix la directora interina de l'ens. Va ser portaveu de l'associació progressista Jutges per la Democràcia i president del TSJC del 2010 al gener del 2016. Està previst que Gimeno comparegui davant de la Comissió d'Afers Institucionals a primera hora d'aquest dimecres.

Miguel Ángel Gimeno va néixer a Binèfar, a la comarca de la Llitera de la Franja de Ponent, el 4 d'octubre de 1950. Va estudiar Dret a les universitats de Lleida i Barcelona, i va ingressar a la carrera judicial el 1987. Sempre ha exercit a Catalunya i la seva primera destinació va ser al jutjat número 3 de l'Hospitalet de Llobregat (1987-1988). Des del 1988 fins el 1993 va estar al jutjat d'instrucció 22 de Barcelona.

El 1993 va ingressar a l'Audiència de Barcelona, on va exercir a la secció 10a fins el 2000. Posteriorment, va ser magistrat-president de la secció 6a de l'Audiència de Barcelona.Fins el 2010, Gimeno va ser portaveu de l'associació de magistrats progressistes Jutges per la Democràcia. A l'octubre d'aquell any va ser escollit president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Quan se li va acabar el mandat, a finals del 2015, va optar a la reelecció, però aleshores el CGPJ va decidir no renovar-lo i optar per Jesús María Barrientos.

Entre els casos que ha jutjat, va presidir el tribunal que va jutjar l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos i l'exdirigent del PSC Daniel Fernández en el 'cas Montcada' que va derivar del 'cas Mercuri'.Tres cinquenes parts en primera votacióDesprés de la proposta del president de la Generalitat, el candidat a dirigir l'Oficina Antifrau ha de comparèixer davant la comissió parlamentària corresponent per ser avaluat prèviament. Està previst que aquesta compareixença es produeixi aquest dimecres a primera hora del matí, de manera que el seu nomenament formal es podrà incloure en el ple d'aquesta setmana, l'últim abans de vacances.

Per ser escollit formalment pel ple, és necessària una majoria de tres cinquenes parts (81 diputats). Si no obté aquest suport requerit, s'ha de sotmetre a una segona votació en la mateixa sessió, on només cal assegurar-se una majoria absoluta. El director o directora és nomenat pel president i ha de prendre possessió del càrrec en el termini d'un mes des de la data de la publicació del nomenament en el Diari Oficinal de la Generalitat.