El Parlament va exigir ahir abaixar un 30% les taxes universitàries per al pròxim curs respecte als preus del 2011 i compensar els centres amb un augment de la transferència pública, en una votació que va perdre Junts pel Sí, que es va quedar sola votant en contra. El punt aprovat pel ple, que formava part d'una moció del PSC, va tenir els 66 vots favorables de Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es pot, PPC i CUP, enfront dels 59 en contra de Junts pel Sí.

En concret, exigeix reduir, per al curs 2017-18, un 30% les taxes i preus universitaris aplicats per la Generalitat des del 2011, i compensar les universitats públiques aquesta reducció amb un augment de la transferència pública, que el Govern haurà d'establir i concretar en els pressupostos. La moció indica que l'equivalència correspondria aproximadament a un augment de les transferències del 19%. El text estableix que les reduccions han de seguir «en els pròxims 3 anys» fins a situar la matrícula de grau i de màster en preus d'Alemanya o França.

En aquest cas per unanimitat, el Parlament va aprovar un nou pla de finançament de les universitats públiques 2017-2021 i un altre pla per estabilitzar el personal de les universitats, per millorar les condicions laborals.

El ple va aprovar ahir altres propostes en forma de mocions. Entre aquestes, instar el Govern a incloure en els Pressupostos per al 2017 la convocatòria de 500 noves places de Mossos anunciada, així com a crear una borsa d'hores extraordinàries per cobrir el dèficit d'agents en determinades àrees «bàsiques» policials.

En una altra moció es va reclamar una estratègia i sancions per garantir un «equilibri equitatiu» en la inscripció escolar per evitar la segregació social. El ple també va donar llum verda a la tramitació de la llei de creació de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya i es va aprovar una moció que defensa l'abolició del sistema de vot pregat, que exigeix tràmits als residents a l'exterior per poder votar a les eleccions que s'organitzin a l'Estat.

També es va instar el Govern a «intensificar» mecanismes per «assegurar la pluralitat» als mitjans de la CCMA i, entre altres mocions, es va donar llum verda a la tramitació de la llei de l'Agència Tributària de Catalunya, una de les tres «lleis de desconnexió».