L'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, en una entrevista ahir a El Suplement de Catalunya Ràdio va considerar que la cúpula d'Interior és "responsable" de la seva detenció i titlla de "surrealista" que el Departament no estigués al cas de l'ordre judicial. Creu que en aquets casos no ha d'acatar les ordres en què hi ha implicats càrrecs electes que han practicat la desobediència i que siguin altres cossos que facin la feina. Demana més fermesa als independentistes i "un canvi d'estratègia" al Departament d'Interior, "almenys perquè hi hagi un suport cap als càrrecs electes que decideixin desobeir". En aquest context, Venturós, tot i admetre que "l'origen del problema és l'Estat", no amaga el "malestar" que ha originat al si de la CUP la seva detenció: "Havíem de fer passos units. Encara que no estiguem d'acord amb la desobediència, el Govern té responsabilitats", argumenta.

La detenció de l'alcaldessa ha generat una pluja de reaccions enfrontades. El portaveu del PP al Parlament català, Xavier García Albiol, veu en la detenció de la primera edil la prova que "la democràcia funciona" i un avís als independentistes que l'Estat de Dret té "mesures contundents" per als que desobeeixen. En canvi, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha fet una crida a la "serenitat" peròt ambé a la "unitat d'acció" dels partits independentistes davant del "nou atac" de l'Estat. El president d'Òmnium assegura que els fets de Berga són un "una prova més que l'Estat espanyol ha renunciat a resoldre el contenciós amb Catalunya per la via de política i està decidit a solucionar-ho per la via jurídica". Reivindica que "la unitat d'acció és el que fa forta" Catalunya.

El coordinador general del PP a Catalunya creu que pel fet de ser de la CUP o ser independentista "un no pot fer el que li doni la gana" i per això li sembla bé que s'hagin pres les mesures per obligar l'alcaldessa a presentar-se al jutjat després de ser cridada dues vegades per no haver retirat l'estelada de l'Ajuntament durant dues jornades electorals. Ha llançat un missatge des de la III Escola de Formació de Noves Generacions de Palència dient que la "immensa majoria" dels catalans no estan per la ruptura. A la resta els ha advertit que l'arrest és un "clar avís" per als independentistes que han de saber que encara que segueixin instal·lats en la seva "realitat virtual", la realitat és que cal obeir l'Estat de dret. "Al final la realitat s'acabarà imposant i la realitat, els agradi o no, és que Catalunya segueix formant part d'aquest gran projecte que és Espanya", ha defensat. En la mateixa línia el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha dit que "els catalans no volen que els polítics tinguin privilegis i es creguin per damunt la resta de ciutadans".