L'expresident de la Generalitat Artur Mas considera que l'any 2017 serà decisiu per a Catalunya, a la vegada que s'incrementaran les tensions amb Espanya. Mas va visitar ahir la Cambra de Comerç de Sabadell, on va pronunciar una conferència amb el títol «Un projecte per a Catalunya». «L'any que ve serà decisiu, passaran coses, i és possible que el conflicte pugi de to: procurarem des de les institucions catalanes que aquesta tensió se segueixi canalitzant de manera correcta, com fins ara», va dir.

De la mateixa manera, Mas espera que el Govern central accepti la possibilitat de seure a negociar una possible sortida per a Catalunya, una situació que amb l'actual composició del Congrés dels Diputats veu complicada. «Tant de bo el Govern canviés d'opinió i entrés en un escenari de diàleg per avançar en el terreny de la mútua comprensió», va afegir davant un centenar d'empresaris. Amb tot, va assegurar que aspectes com l'acord de l'assumpció del deute corresponent a Catalunya com a part actual de l'Estat serà un dels elements que pesarà a l'hora de posar-se d'acord. «En el moment de la veritat hi haurà diàleg i negociació, i quan arribi aquest punt cal portar totes les forces possibles com a país», va dir.

El triomf de Trump

En paral·lel, en un missatge a Twitter, Mas va utilitzar el triomf «gairebé impossible» de Donald Trump per animar l'independentisme a seguir en uns mesos «decisius» per al procés. En concret, va dir que «de tant en tant, allò que sembla gairebé impossible esdevé possible». «Apliquem-ho des d'una òptica catalana per reafirmar la nostra voluntat i el nostre objectiu en uns mesos decisius que tindrem per davant», va proclamar.