El president del Govern, Mariano Rajoy, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, segueixen enrocats en les seves posicions en relació amb el referèndum català, malgrat la seva reunió discreta de l'11 de gener a la Moncloa.

Ni l'un ni l'altre van desmentir ahir la trobada, en què segons publica La Vanguardia van mantenir una conversa cordial, sense que hi hagués cap acostament sobre com resoldre el conflicte polític a Catalunya.

En declaracions als periodistes al Congrés, i sense voler confirmar explícitament la reunió, Rajoy va afirmar: «La posició meva que avui recull un mitjà de comunicació és la de sempre. És una posició en la qual coincideix una gran majoria de persones a Catalunya i nosaltres volem tractar dels temes que afecten la gent».

A continuació va puntualitzar que del que no pot parlar és de com posar-se d'acord «amb els senyors independentistes» per saltar-se la llei, ja que la seva obligació bàsica com a president és «complir i fer complir la llei».

«Per tant, jo no puc autoritzar un referèndum que pretén ras i curt liquidar la sobirania nacional i que la immensa majoria dels espanyols no pugui opinar sobre el que vol que sigui el seu país», va explicar.

Fonts de l'Executiu central van assegurar que el Govern «ha dialogat i dialogarà» amb la Generalitat per intentar solucionar els problemes dels catalans, encara que lamenta «l'entossudiment» al voltant del referèndum, quan no hi ha cap esperança d'acord.

A la sessió de control del Parlament, Puigdemont, sense desmentir el contacte amb el cap de l'Executiu, va constatar «amb tristesa» i amb «coneixement de causa» que en el Govern de Rajoy no hi ha «voluntat de dialogar» sobre un referèndum a Catalunya: «Les negociacions ni hi són ni se les espera».

A contrapeu

La revelació de la reunió va agafar a contrapeu la portaveu del Govern, Neus Munté, que ahir va negar que hi hagués hagut una trobada entre els dos presidents.

Per aclarir dubtes sobre un presumpte malestar de Munté amb Puigdemont per no haver estat advertida de la reunió, aquest matí tots dos s'han deixat veure en una imatge poc habitual, prenent un cafè junts al bar del Parlament.

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha recordat precisament les paraules de Munté i ha considerat «intolerable» que Puigdemont hagi "mentit" i hagi «ocultat» la seva reunió amb Rajoy.

Arrimadas també ha acusat Puigdemont de no voler «donar la cara», després que Junts pel Sí (JxSí) i la CUP hagin evitat que prosperés una petició de compareixença pel cas Vidal.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ahir ja va apuntar des de Madrid que hi havia hagut una reunió entre Puigdemont i Rajoy, ha «celebrat» que hi hagi converses i ha afirmat que «n'hi hauria d'haver més», encara que ha retret al president de la Generalitat que «li molesti que els catalans sàpiguen el que fa en privat».

El president del grup de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, no ha retret a Puigdemont la seva reunió amb Rajoy, de fet va afirmar que aquest és «el seu deure», encara que ha reclamat que «no s'amagui» i «no emboliqui l'opinió pública».

El president del grup parlamentari del PPC, Xavier García Albiol, no va abordar l'assumpte en el ple, però en declaracions als periodistes va afirmar que «rotundament no existeixen reunions secretes ni negociacions per parlar del referèndum». La CUP tampoc va abordar l'assumpte a l'hemicicle, ja que va preguntar a Puigdemont pel conflicte laboral dels estibadors.