Tornen a condemnar Unió per lucrar-se amb la seva fundació

L'Audiència de Barcelona obliga el partit a retornar a Catalunya i Territori els 178.000 euros que va desviar

21.04.2017 | 16:51

L'Audiència de Barcelona ha condemnat Unió com a responsable civil per lucrar-se amb 178.000 euros del desviament de fons de la seva fundació afí Catalunya i Territori, als exresponsables de la qual ha imposat fins a 8 anys i vuit mesos de presó per estafar bancs mitjançant un entramat empresarial.

En la seva sentència, la secció sisena de l'Audiència de Barcelona obliga a Unió a tornar a la seva fundació afí els diners que va rebre irregularment d'aquesta, que entre 2003 i 2006 va pagar 178.000 euros en factures per serveis prestats a l'extinta formació política amb motiu de congressos, reunions i esdeveniments.

La sentència també considera provat que Unió es va lucrar amb 195.7000 euros més, en no pagar els lloguers dels locals que arrendava a Unió a Lleida (Segrià), Tarragona (Tarragonès) i Tàrrega (Urgell), quantitat que la formació va tornar al juny del 2013, una vegada estava iniciada la causa penal.

La secció sisena de l'Audiència imposa penes de vuit anys i vuit mesos de presó als exvocals de la Fundació Joan Albert López i Miguel Ángel Cortés, als quals condemna a indemnitzar amb 1,7 milions a l'entitat pels fons desviats de la mateixa "a fins desconeguts", pels delictes de falsedat documental i insolvència punible.

També la sala condemna a sis mesos de presó Josep Boqué, expresident de la Fundació Catalunya i Territori que va ser director general de Consum en els anys 90, i a la mateixa pena, Xavier Soriano, també vinculat l'extinta formació democratacristiana, com a còmplices responsables del delicte d'insolvència punible.

Per contra, ha absolt a l'administrador de la constructora Copisa Josep Cornado, a qui la Fiscalia acusava d'aportar fons de la seva companyia perquè els exresponsables de la fundació eixuguessin el deute derivada del desviament de fons.

Segons creu provat la sentència, els exvocals de la Fundació dirigien el conglomerat d'empreses IMS, sobre el qual giraven fins a 19 empreses administrades per testaferros que els propis acusats controlaven.

A través d'aquest entramat empresarial, afegeix l'Audiència, els acusats van sol·licitar a diversos bancs i caixes d'estalvis múltiples línies de descompte, "aparentant que disposava d'una activitat econòmica rellevant i solvent", per descomptar a través d'elles milers de factures girades per serveis inexistents a societats del conglomerat que controlaven a través de testaferros.

A més, entre els anys 2004 i 2007, els exvocals de la Fundació Catalunya i Territori van aprofitar els seus càrrecs en aquesta i, "amb la intenció de beneficiar-se econòmicament", es van apoderar de diverses sumes que van extreure de la caixa d'aquesta per ingressar-les en els fons del seu entramat empresarial i, a partir d'aquí, "cap a un destí desconegut", afegeix la sentència.

Els dos acusats van aconseguir desviar els fons de la fundació, que es nodria de donacions d'empreses i altres entitats, emetent factures a aquesta que no es corresponien amb cap contraprestació i simulant la contractació de préstecs contra els fons de l'entitat.

La sortida de fons de la fundació cap a l'entramat d'empreses controlat pels acusats ha ascendit a 1,8 milions.

L'Audiència sosté també que, entre els anys 2003 i 2007, la fundació Catalunya i Territori va pagar cinc factures a la mercantil Kontrast Produccions que Unió tenia contractada per a l'organització de congressos i altres esdeveniments.

L'any 2005, Kontrast Produccions va facturar a empreses de l'entramat controlat pels exvocals de la fundació serveis prestats a Unió, "seguint les instruccions donades per responsables" del partit.

També el 2006, sosté la sentència de l'Audiència de Barcelona, Catalunya i Territori va pagar una altra factura a Kontrast Produccions que corresponia a serveis prestats a Unió.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


Jordi Pujol i Marta Ferrussola
Atribueixen a l'expresident Pujol els diners del seu fill gran tenia a Andorra

Atribueixen a l'expresident Pujol els diners del seu fill gran tenia a Andorra

El jutge es basa en dues cartes del banc Andbank - La Fiscalia Anticorrupció creu que Marta...

Gabriel veu suficients alcaldes, regidors i funcionaris «implicats» pel referèndum

Gabriel veu suficients alcaldes, regidors i funcionaris «implicats» pel referèndum

La portaveu de la CUP defensa que no és necessari posar persones al capdavant de la consulta que...

Puigdemont defensa Llach i diu que acusar-lo d´amenaces és «d´ignorants»

Puigdemont defensa Llach i diu que acusar-lo d´amenaces és «d´ignorants»

«Ell precisament va ser víctima de la censura, detenció, prohibició i exili» va ramarcar el...

Escorcoll a la família Pujol per investigar l´empresa de Marta Ferrusola a Panamà

Escorcoll a la família Pujol per investigar l´empresa de Marta Ferrusola a Panamà

La policia escorcolla durant sis hores els despatxos i domicilis de l'expresident de la...


Els pèrits confirmen que Millet i Montull van pagar en efectiu als tresorers de CDC

Els pèrits confirmen que Millet i Montull van pagar en efectiu als tresorers de CDC

Els responsables de la institució també van arribar a moure 23,4 milions en metàl·lic

L´expresident Pujol: "Sento molt el que està passant"

L´expresident Pujol: "Sento molt el que està passant"

És l'única declaració que ha fet en sortir del seu despatx a Barcelona després de l'escorcoll

Enllaços recomanats: Premis cinema