El president del Govern central, Mariano Rajoy, va instar ahir a evitar «l'equidistància» entre els qui defensen el compliment de la Constitució i els qui aspiren a la independència de Catalunya, un procés que ahir va comparar amb el «trauma» del Brexit i que pot comportar conseqüències «terribles». L'equiparació entre el procés sobiranista català i la sortida del Regne Unit de la UE, així com una crida a tota la societat a implicar-se en aquest debat davant les seves conseqüències, la va fer ahir Rajoy en la seva intervenció en la clausura de les jornades del Cercle d'Economia de Sitges, fòrum de l'empresariat català.

Rajoy va dir també que, com passa amb els independentistes, molts asseguraven que no passaria res al Regne Unit, quan s'està comprovant que això no era cert. Va recordar que fins i tot alguns dels que van dir que no hi hauria conseqüències per als britànics «van comentar després que havien estat molt exagerats en la campanya electoral i que els havien mentit».

De la mateixa manera, Rajoy està convençut d'un resultat immediat d'una Catalunya independent: «Se n'aniran d'Europa, diguin el que diguin». Però va convidar que tothom tingui «l'absoluta certesa» que no permetrà el referèndum i intentarà fer tot el possible perquè s'imposi el sentit comú. Encara que va assumir que cadascú pugui defensar les seves raons, va precisar que «hi ha alguns que tenen més raons que d'altres». I va recalcar que «l'equidistància està molt bé, però no en tot moment ni en totes les facetes de la vida». Va insistir que ni vol ni pot permetre un referèndum a Catalunya ni a cap altre lloc d'Espanya i va criticar especialment que es pretengui aprovar l'anomenada llei de transitorietat en un dia.

Una sola jornada en la qual va lamentar que s'aspiri a liquidar la Constitució, l'Estatut de Catalunya, la unitat i la sobirania nacional i treure Catalunya d'Europa. «A quins nivells de radicalisme arribarem? Com es poden posar decisions tan importants en mans d'uns extremistes com els de la CUP?», es va preguntar.

Pactes amb el PSOE

Per fer front a tot això, va confiar a poder seguir comptant amb la defensa de la unitat nacional per part del PSOE. De la mateixa manera, va confiar que sigui possible pactar amb els socialistes altres assumptes d'Estat. Rajoy té pendent una trucada al vencedor de les primàries en aquest partit, Pedro Sánchez, per felicitar-lo, ja que fonts del Govern central van informar ahir que aquesta conversa encara no l'han mantingut.

En un repàs a la situació econòmica d'Espanya, el president del Govern central va contrastar les dades en els temps de la crisi amb les que hi ha actualment i ha instat a mantenir les mateixes polítiques econòmiques per avançar en el creixement econòmic i la creació de llocs de treball. La base per a això creu que és la consolidació fiscal i les reformes estructurals. Per a Rajoy, si hi ha estabilitat política i manté el mateix camí, l'economia d'Espanya seguirà estant al capdavant d'Europa. Un aspecte essencial per a això creu que és aprovar el projecte de llei de pressupostos generals de l'Estat que s'està tramitant a les Corts i que va dir que segueix negociant després d'haver arribat ja a acords amb Ciutadans, Coalició Canària i PNB.