La flama olímpica es torna «encendre» a les ruïnes d'Empúries, 25 anys després de la seva arribada

Unes 200 persones rememoren un acte que ha comptat amb la presència de qui va ser president de la Generalitat i aleshores alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall

17.06.2017 | 23:13
L´actriu Marian Aguilera va ser l´encarregada de portar la torxa del mar fins a les ruïnes d´Empúries

Les ruïnes d'Empúries (Alt Empordà) han encès de nou la flama olímpica, 25 anys després de la seva arribada. En un acte solemne i sota un sol de justícia, unes 200 persones han participat en un acte d'homenatge al que va ser el preludi dels considerats millors jocs olímpics de la història.

L'esdeveniment ha estat presidit pel conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, que ha destacat «els valors d'unió entre ciutadans», que van deixar aquells jocs. Uns valors que Vila assegura que «encara perduren" gràcies a homenatges com el d'aquest dissabte.

Entre altres, l'acte ha comptat amb la presència de qui va ser president de la Generalitat i aleshores alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, a més dels diferents alcaldes de l'Escala.

Un vídeo amb imatges d'aquell 13 de juny de 1992 ha iniciat un acte emotiu que ha servit per commemorar el quart de segle de l'arribada de la flama olímpica a Catalunya. Un acte solemne i ple de simbolisme que el conseller de Cultura, Santi Vila, considera «imprescindible» per mantenir els valors que, arran d'aquells jocs, «es van cosir» a la societat catalana.

Una coral ha acompanyat l'acte que ha comptat amb personalitats destacades. Especialment afectuosa ha estat la rebuda al president de la Generalitat i aleshores alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, que ha assistit acompanyat de la seva dona, Diana. Tots els ponents han tingut paraules d'agraïment per la «tasca tant important» que va desenvolupar Maragall.

L'altre gran aplaudiment de la tarda se l'ha emportat el filòsof Xavier Rubert de Ventós, també present. Vila ha recordat «l'innegable arrelament al territori» de Rubert de Ventós i ha reconegut la feina «clau» d'una personalitat que ha qualificat com «molt rellevant».

En aquest sentit, Vila ha posat en valor l'escenari escollit. «Aquí a Empúries hi van coincidir molts pobles diferents i van saber conviure a partir del respecte i el diàleg», recorda el conseller, que assegura que «els valors d'aquella civilització es mantenen, i han de perdurar per sempre».

Un impuls per l'Escala


Un dels ponents, l'actual alcalde de l'Escala, Víctor Puga, ha volgut recordar la tasca que van realitzar els seus predecessors. En concret, ha agraït la feina de Rafel Bruguera, que va ser batlle del municipi del 1983 al 1995, i l'impulsor perquè la flama arribés a l'Escala. «Sabem que el compromís d'en Rafel va ser total, i aquest esforç sempre s'agrairà», ha reblat

Puga ha explicat que aquell fet va suposar un «agermanament» entre ciutadans del municipi, però també un impuls econòmic. «Rebre la flama va servir, entre altres coses, perquè avui gaudim del Passeig d'Empúries», ha recordat.

Retorn a Empúries


L'acte ha comptat també amb la presència de Marian Aguilera, l'actriu encarregada de portar la flama del mar fins les ruïnes, ara fa 25 anys. Aguilera ha rememorat com va ser aquell moment i ha explicat que el recorda com «una sensació única».

L'actriu ha reconegut que «no havia tornat» a Empúries des d'aleshores i s'ha mostrat «il·lusionada per haver estat part dels millors jocs de la història».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


Govern i sindicats pacten tornar el 10% de la paga extra de 2013

Govern i sindicats pacten tornar el 10% de la paga extra de 2013

La consellera Borràs i els representants d'UGT i CCOO signen l'acord

Estudiaran fer dos nous baixadors de tren al Pont Major i l´Avellaneda

Estudiaran fer dos nous baixadors de tren al Pont Major i l´Avellaneda

?La Generalitat licitarà el projecte de viabilitat a partir del setembre ?Els projectes estaven...

Catalunya, segona autonomia amb més temps d´espera per operar-se

Catalunya, segona autonomia amb més temps d´espera per operar-se

Els catalans han d´esperar 173 dies per a intervenir-se, molt per sobre de la mitjana estatal de...


Els lletrats del Parlament van alertar que la Mesa podia desobeir el TC

Els lletrats del Parlament van alertar que la Mesa podia desobeir el TC

?El vicepresident de l'organisme, Espejo-Saavedra (Cs), diu que el reglament de la cambra «no és...

Detenen el cunyat de l´home trobat mort dins d´un maleter a Barcelona

Detenen el cunyat de l´home trobat mort dins d´un maleter a Barcelona

El sospitós del crim és un conegut empresari càrnic i va ser arrestat dimecres

Enllaços recomanats: Premis cinema