El coordinador general de Catalunya En Comú, Xavier Domènech, va dir ahir que el que li ha plantejat el Govern en la seva reunió amb Carles Puigdemont té «més aspecte» d'un «9-N amb més intensitat» que d'un referèndum, encara que ha reafirmat el seu suport a qualsevol mobilització favorable al dret a decidir.

Domènech, acompanyat de la portaveu de la formació, Elisenda Alamany, va mantenir una reunió d'una hora al Palau de la Generalitat amb el president català, Carles Puigdemont, i el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, per intentar acostar posicions sobre el referèndum d'independència que el Govern vol celebrar l'1 d'octubre.

No obstant això, en sortir de la reunió, Domènech no ha concretat cap acord i ha assenyalat que el que organitza el Govern per a l'1-O és «un tipus de 9N amb més intensitat» i no el «referèndum que Catalunya necessita», encara que les dues parts es van emplaçar a seguir conversant.

En aquest sentit, Junqueras, en unes breus declaracions als periodistes a la plaça de Sant Jaume, ha valorat «molt positivament» la reunió i va assenyalar que seguiran conversant, amb la convicció, ha dit, que trobaran «espais de confluència en la defensa de la democràcia, la participació i el dret a decidir».

«Queda molta feina per fer en comú», va afegir el republicà, que va ser el responsable d'oferir la versió del Govern sobre la primera trobada amb Domènech en qualitat de coordinador general de Catalunya En Comú.

Una formació que és favorable a un referèndum «efectiu» a Catalunya, per això demanda al Govern garanties perquè la cita prevista per a l'1 d'octubre així ho sigui.

Però el primer contacte oficial del nou partit amb el Govern de Carles Puigdemont, que aposta per un referèndum unilateral, no ha servit per confluir, doncs Domènech ha marcat distàncies amb el full de ruta de l'Executiu català, que ha deixat clar que «no comparteix».

I va subratllar que la proposta del Govern per a l'1 d'octubre «s'acosta més a una repetició del 9-N» però amb «un grau més alt de confrontació» i «amb més intensitat», tenint en compte la resposta que dóna el Govern central al procés català, va remarcar.

Domènech va criticar la «situació de bloqueig» que, segons ell, imposa el Govern del PP i que «es tradueix en repressió judicial» contra els impulsors del procés sobiranista i en un «grau més alt de confrontació» entre la Generalitat i l'Executiu central.

«Actes de reafirmació»

Segons el líder dels «comuns», el «desbloqueig» d'aquesta situació vindrà de «les mobilitzacions pel dret a decidir» i dels «actes de reafirmació de la pròpia sobirania de Catalunya».

En aquest sentit, va avisar que els «comuns» participaran en «qualsevol mobilització que serveixi per desbloquejar la situació i per defensar el dret a decidir».

«Una mobilització a favor del dret a decidir mai sobra però Catalunya necessita un espai de desbloqueig que passa per un referèndum amb garanties», va incidir.

El diputat al Congrés va subratllar que estan a l'espera que el Govern, a final d'aquest mes, doni detalls sobre l'organització al Congrés per poder concretar una posició definitiva sobre l'1-O.

Els «comuns» tenen obert un procés intern per definir la posició sobre el referèndum de l'1 d'octubre que s'elevarà a una assemblea del partit prevista per a l'1 o el 8 de juliol.

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va voler avisar ahir el govern espanyol que lidera Mariano Rajoy de les possibles conseqüències que tindria una suspensió de l´autonomia de Catalunya Junqueras va advertir que això seria dolent per a l´Estat.

«Estem convençuts que la majoria d´institucions seran els més interessats que sigui així, i que ningú ens impedeixi assumir-les perquè si algú encara que fos de manera temporal i petita posa pals a les rodes, es perjudicaria ell mateix», va assegurar el vicepresident.