El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, va assegurar que convocar un referèndum «no és delicte» segons les lleis espanyoles i va advertir que qualsevol actuació de l'Estat contra el referèndum «atemptaria» contra la legislació de la Unió Europea. Turull responia així al discurs que va fer el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza.

En la roda de premsa després de la reunió de l'executiu, Turull va instar Maza a «llegir-se les lleis» i «actualitzar les seves dades, perquè convocar un referèndum no és delicte». Va esgrimir, per exemple, que la Llei 2/2005 «despenalitza de forma clara la convocatòria del referèndum», en considerar que «no és conducta amb suficient entitat per merèixer càstig penal». «Ens parlen de persecució d'un delicte que no existeix», va apuntar. També va al·ludir a la sentència del TC de juliol del 2011 que «va declarar nul l'intent del PP de modificar el Codi Penal i penar la convocatòria de referèndums». I va anar més enllà en advertir que «qualsevol actuació del fiscal general en aquesta línia o de qualsevol institució de l'Estat que persegueixi una cosa que no és delicte, atemptaria directament contra l'article 49 de la Carta Fonamental de Drets de la UE, segons la qual no es pot perseguir a ningú per fet que no és constitutiu de delicte en l'àmbit en el qual actua», va reblar.

Turull va llançar per això un avís a la Fiscalia, en posar sobre la taula que podria ser aquesta la que incorregués en un delicte si «es desvia a consciència de coses que no hauria de perseguir».

En paral·lel, el conseller també va criticar les paraules del ministeri d'Hisenda, Cristóbal Montoro, qui va recordar el deure dels contribuents de liquidar els impostos davant l'administració competent i va advertir que fer-ho indegudament davant l'Agència Tributària Catalana (ATC) pot implicar sancions i fins i tot un delicte penal. «I per què no ho ha fet fins ara?», va suggerir Turull, que va recordar que ja «hi ha empreses que ja fan el pagament» a l'ATC, «que trasllada aquests pagaments a Hisenda. Montoro sap que el dret administratiu ho permet perfectament». Amb tot, va ironitzar: «Si al final es proclama un estat, el que digui Montoro tindrà la mateixa incidència que qualsevol ministre de qualsevol país tercer».

També el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, va dir que Catalunya «no traurà el Codi Penal» i «no ficarà la gent a la presó» si hi ha contribuents que no liquiden els impostos a la hisenda catalana un cop declarada la independència.