La cancellera alemanya, Angela Merkel, va afirmar a la seva arribada al Consell Europeu que «espera» que es trobi una solució per a Catalunya «dins de la Constitució espanyola». «Ho seguim molt de prop i donem suport a la posició del Govern espanyol», va afegir davant les preguntes dels periodistes. Merkel va reconèixer que «la situació ens preocupa».

El president francès, Emmanuel Macron, va avançar que el Consell Europeu «estarà marcat per un missatge d'unitat al voltant d'Espanya». I el primer ministre holandès, Mark Rutte, es va negar a fer cap comentari sobre la situació política a Catalunya, tot argumentant que és un «afer intern» d'Espanya. «No és un assumpte de la Unió Europea», va sentenciar. «A mi no m'agradaria que ell [Mariano Rajoy] fes comentaris sobre els assumptes interns dels Països Baixos», va indicar.

«Valorem molt el dret a l'autodeterminació», va assenyalar el primer ministre eslovè, Miro Cerar. Amb tot, va afirmar que Eslovènia i Catalunya «són molt diferents» i va explicar que en el primer cas la independència va ser d'un país, Iugoslàvia, «que no era una democràcia». També va remarcar que la solució en el cas de Catalunya ha d'estar en línia «amb l'ordre constitucional».

D'altra banda, el primer ministre de Suècia, Stefan Löfven, va reconèixer que la situació és «preocupant»i que és un afer «seriós». «És un assumpte intern i no hauríem d'interferir en com Espanya ho gestiona», va dir. Löfven va assenyalar també que compta que Rajoy en parli amb la resta de líders europeus. Mentre que el primer ministre belga, Charles Michel, va remarcar que «condemno la violència, crido al diàleg i demano una desescalada».

Pel que fa als líders de la dreta i el centre-dreta europeus integrats en el Partit Popular Europeu van tancar files al voltant del PP espanyol i del Govern de Rajoy.

Finalment, el Parlament Europeu va descartar fer un debat sobre l'empresonament dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium, Jordi Cuixart.

Fora del Consell, el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, va afirmar en una entrevista a la COPE que seria «bo» que el govern de Catalunya no proclamés la independència perquè «ningú a Europa podria acceptar-la». El president de l'Eurocambra va subratllar que Catalunya és un «problema espanyol», però també va defensar que està «a favor que es produeixi un diàleg». En aquest sentit, va assenyalar que «és important» que hi hagi una «solució» dins del marc jurídic espanyol i la Constitució.