El cap de llista de Ciutadans (Cs) per Girona al 21-D, Jean Castel, va compartir a Twitter, abans de començar la campanya, un informe fet per l'entitat Convivencia Civica Catalana que assegurava que el 90% dels mestres gironins eren independentistes. En una entrevista a l'ACN va detallar que està «preocupat» perquè a la demarcació «hi ha molt de professorat amb carnet d'ERC». «Tot el respecte per un professor que tingui carnet d'ERC», va afirmar. «Però per davant de tot hi ha d'haver la responsabilitat pedagògica, perquè quan està a l'escola no representa ERC», afegia. Segons ell, el problema és que han detectat «adoctrinament en els llibres de text, estelades dins i fora les aules i indicatius polítics i ideològics» a diferents centres educatius.

Castel va defensar que «no es pot manipular, no es pot adoctrinar encara que tu pensis d'una determinada manera» i vol que es deixi a part la infància, perquè quan els nens «siguin grans» ja tindran una «opinió pròpia». Per això, «no cal adoctrinar, no cal inculcar mentides ni el sentiment que estan manipulant coses».

La solució per a ell seria que als centres, «més que adoctrinar», es parlés de problemàtiques com ara els barracons, una de les prioritats que el partit vol tirar endavant si guanya el 21-D. Castel, va recordar la seva experiència com a regidor a l'Ajuntament de Girona, i va afirmar que molts pares anaven a fer petites reparacions als barracons. Esmentava els casos de Germans Sàbat i Taialà- Una iniciativa que atribuïa a la desídia del Govern: fins ara «aquesta administració només pensa en el procés d'independència».

Sanitat, prioritat

Entre les prioritats a la demarcació, Cs hi situa el Trueta però eviten entrar a debatre sobre quin seria el millor emplaçament del nou centre. Castel lamentava que s'hagi descartat el projecte inicial, que va costar «molts diners». Per això, volen centrar el debat no tant en la ubicació -«seria fàcil posar-nos d'acord», afirmava Castel- sinó en el model assistencial que ha de tenir el nou centre, «quins serveis tindrà, quins professionals, quines àrees, quines especialitats i quina sanitat digna podrem oferir als ciutadans de Girona».

A més, va posar com a exemple de projectes paralitzats «per culpa del procés» els nous quiròfans de l'hospital de Blanes. Se n'havien pressupostat dos, que no s'han arribat a fer. «El pressupost i els diners hi són; la situació és indignant», assegurava. Encara a Blanes, va recordar el cas d'una nena que va morir al centre hospitalari esperant el trasllat amb una ambulància pediàtrica. Va recordar que els fets van passar el dia que Raül Romeva va anar a» explicar el procés a Europa i només el va rebre l'extrema dreta». «Aquell viatge va costar 127.000 euros quan una ambulància pediàtrica en val entre 46.000 i 48.000».

Càrregues i fractures

Castel va relatar que l'1-O era a casa veient per la televisió la votació del referèndum i va assegurar que li queien «les llàgrimes» per la repressió policial. «Jo estava veient imatges de gent que són veïns, coneguts, amics, pensin el que pensin», rememorava Castel.

Els culpables de les càrregues d'aquell dia són, per Castel, «Puigdemont i Junqueras», ja que l'1-O «vam viure el que ells van gestionar». Segons ell, «mai» s'ha d'arribar al «trencament que ells van provocar». Tot i això, va dir que la reacció del govern espanyol amb les càrregues es pot «qüestionar».

A més, admetia que l'1-O molts catalans van quedar «tocats» però que la manera per recuperar-los és amb «el programa electoral» de Cs. Així, va dir que han fet un conjunt de propostes que ensenyen que «hi ha una altra manera de fer política que doni oportunitats». Castel va considerar que l'electorat els premiarà a les urnes perquè veuen en Cs «un partit de govern».

D'altra banda, Castel també va demanar impulsar el baixador del TAV a l'aeroport Girona i, en turisme, va defensar que el sector proposi la creació d'una ciutat turística, una proposta que ja va llançar el president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, Antonio Escudero.