El president destituït i cap de llista de JxCat, Carles Puigdemont, ha exigit a l'estat espanyol que "rectifiqui", "repari el dany causat" i s'assegui a "negociar políticament amb el Govern legítim de Catalunya". "Vull posar en relleu que el govern espanyol té al davant una nova oportunitat de comportar-se com la democràcia europea que assegura ser i, per tant, reconèixer el resultat de les eleccions del 21 de desembre", ha assenyalat Puigdemont en el tradicional missatge de Cap d'Any, enguany gravat des de Bèlgica i que ha difós a través dels seus perfils de Twitter, Facebook i Instagram.

"Molts ciutadans esperen que, fracassada la recepta de la violència, la repressió i la liquidació de l'autogovern, comenci finalment l'era del diàleg i la negociació que venim reclamant des de fa anys", ha continuat Puigdemont, que no ha aclarit si tornarà a Catalunya per ser investit però sí que ha assegurat que el 2018 el discurs de Cap d'Any del president es farà des del Palau de la Generalitat.

En la seva al·locució, Puigdemont no ha donat pistes sobre les negociacions per a la conformació d'un govern de coalició. "Les urnes han parlat, la democràcia ha parlat, tothom s'ha pogut expressar. A què espera el president Rajoy a acceptar els resultats?", s'ha preguntat el també candidat de Junts per Catalunya.

Carles Puigdemont ha subratllat que el Govern espanyol té "una nova oportunitat de comportar-se com la democràcia europea que assegura ser i, per tant, de reconèixer el resultat de les eleccions del 21 de desembre i començar a negociar políticament amb el Govern legítim de Catalunya".

"Els ciutadans catalans i els espanyols així ho esperen, però també ho esperen molts ciutadans europeus i també els seus governs i institucions", ha dit Puigdemont.

Uns ciutadans que, "fracassada la recepta de la violència, la repressió i la liquidació de l'autogovern, esperen que comenci finalment l'era del diàleg i la negociació que venim reclamant des de fa anys", ha considerat l'expresident català.

Puigdemont ha valorat que el 21D es registrés una participació rècord de gairebé el 82 %, que ha qualificat d'"èxit democràtic històric", i ha agraït que les urnes "hagin emès amb tanta claredat un missatge que ja no admet discussió".

"Els catalans -ha afegit- pensem el que pensem, volem i sabem fer servir les urnes per resoldre les nostres aspiracions i les legítimes discrepàncies sobre com hem d'encarar el nostre futur col·lectiu. Som un poble democràticament madur que s'ha guanyat el dret a constituir-se com república d'homes i dones lliures".

S'ha preguntat, "de què ha servit tanta repressió?" i "de què ha servit provocar tant dolor a les víctimes de la violència de l'1 d'octubre, als membres del Govern i a la mesa del Parlament, als alcaldes i als líders socials empresonats, als bombers, mestres i policies que han de desfilar pels jutjats o temen una delació ideològica?"

En aquest sentit, ha titllat d'"escàndol" i "vergonya" per a un país de la UE que l'exvicepresident Oriol Junqueras, l'exconseller Joaquim Forn, i els líders d'Òmnium i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, continuïn a la presó "per les seves idees polítiques".

Malgrat aquesta situació, Puigdemont ha expressat bons auguris per a Catalunya el 2018, en el que "el discurs de Cap d'Any del president de la Generalitat es farà, com no pot ser d'una altra manera, des del Palau de la Generalitat".