El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que investiga els fets relacionats amb el denominat «procés», va descartar reactivar l'ordre europea de detenció contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Dinamarca per considerar volia provocar la seva detenció per poder delegar el seu vot en la investidura.

En un acte, el jutge Llarena subratlla que desplaçant-se a Dinamarca (per participar en un debat organitzat per la Universitat de Copenhaguen), Puigdemont cerca «afavorir una estratègia anticonstitucional i il·legal» per «forçar» la delegació del seu vot «com si la seva situació fos la de privació de llibertat», igual que han fet l'exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras; l'exconseller d'Interior, Joaquim Forn, i l'expresident d'ANC Jordi Sánchez, tots ells a la presó. Per al magistrat, crida l'atenció que Puigdemont «desvetlli per endavant la seva intenció» de traslladar-se al país on inicialment «va cercar el seu refugi» i «que proclami a més el punt concret on estarà present». Això conflueix amb la seva «proclamada intenció de restablir el mateix govern sota el qual es va declarar l'anomenada República Catalana» i «retornar al moment anterior» a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, indica Llarena.

Atenent a totes aquestes circumstàncies, per al jutge és evident que Puigdemont ha viatjat fins a Dinamarca com a «provocació d'una detenció a l'estranger» enfront de la «impossibilitat legal d'optar a una investidura sense comparèixer al Parlament». Subratlla que l'expresident català vol «instrumentalitzar» la privació de llibertat per «aconseguir la investidura i el vot que parlamentàriament no pot obtenir».

«La jactància de l'investigat d'anar a desplaçar-se a un lloc concret, no té una altra finalitat que cercar la detenció per subvertir la finalitat d'un instrument processal que està previst per garantir l'observança de l'ordenament jurídic». Llarena recrimina a més que l'expresident de la Generalitat segueixi «perseverant» a seguir eludint la justícia espanyola i «oposant-se des de l'estranger a l'extradició que pugui cursar-se». Paral·leament, el PSOE comparteix la decisió del fiscal de reactivar l'euroordre de detenció contra el president cessat de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè se'l pogués arrestar a Copenhaguen, malgrat que el jutge ha rebutjat aquesta proposta.

La proposta

Per la seva banda, Puigdemont va afirmar que «ningú ha proposat que voti tot Espanya, podria ser una solució o una proposta com a punt de partida», va assenyalar per després retreure al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que no hagi volgut parlar amb ell.