La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha processat l'antic cap dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero per dos delictes de sedició i un d'organització criminal pels fets que van tenir lloc el 20 i 21 de setembre enfront de la conselleria d'Economia a Barcelona i la jornada del referèndum independentista de l'1 d'octubre.

Lamela també processa per organització criminal i un únic delicte de sedició, per l'1 d'octubre, l'exdirector dels Mossos Pere Soler i l'ex-secretari general d'Interior de la Generalitat César Puig.

La magistrada processa, a més, la intendent Teresa Laplana per un delicte de sedició, en el seu cas pels fets del 20 i 21 de setembre.

La titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3 ha citat els processats per a declaració indagatòria el proper 16 d'abril a les 10.00 hores.

Lamela considera que els tres integraven una organització jerarquitzada "sota una direcció comuna en la cúspide de la qual es trobava el president de la Generalitat de Catalunya" Carles Puigdemont, que tenia com a objectiu la celebració de l'1 d'octubre i la declaració d'independència del 27 d'octubre.