El PP ha decidit recuperar una iniciativa que va registrar al Congrés al setembre de 2016, quan el Govern de Mariano Rajoy encara estava en funcions després de la repetició de les eleccions generals, amb l'objectiu de forçar el PSOE a pronunciar-se sobre la necessitat que els grups parlamentaris arribin a un Pacte per la Unitat d'Espanya i la Defensa de la Constitució.

Els «populars» sotmetran a votació aquest text en el que serà el segon Ple del Congrés des de l'arribada al Govern de Pedro Sánchez per posar a prova els socialistes, als quals acusen d'ocultar els acords a què haurien arribat amb els independentistes catalans i bascos a canvi de fer president el líder del PSOE.

Paral·lelament, la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, s'estrenarà a la sessió de control del Congrés, responent a tres interpel·lacions sobre Catalunya, una d'elles del PP, que l'acusa de voler «subvertir» l'ordre constitucional per pagar el favor als seus socis secessionistes en la moció de censura. Segons el PP, Batet pretén recuperar articles de l'Estatut de Catalunya declarats inconstitucionals pel Tribunal Constitucional el 2010, després d'un recurs presentat pel PP.

Per part seva, la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, va insistir que respecta totes les decisions judicials, inclòs el supòsit que el jutge decideixi apropar a Catalunya els dirigents independentistes presos. Tanmateix, va denunciar que Sánchez «s'hipotequi amb els separatistes» a canvi d'arribar a la Moncloa. Així mateix, va insistir a denunciar que la política penitenciària «no hauria de ser una moneda de canvi» amb els partits independentistes per fer arribar Sánchez a la Moncloa.