Efe/DdeG, Barcelona.

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va reconèixer ahir que, malgrat ser agnòstic, s'ha encomanat a la Mare de Déu de Montserrat, la Moreneta, perquè plogui a Catalunya i es posi així fi a la situació de sequera extrema que s'està patint.

Baltasar va explicar, en declaracions a Catalunya Ràdio, que el passat 14 de març, durant els funerals de l'exabat del monestir de Montserrat Cassià Maria Just, es va dirigir a La Moreneta, patrona de Catalunya, i li va dir: "Saps que sóc agnòstic, però si pots fer alguna cosa, fes-la".

La gravetat de la situació ha portat el conseller a no descartar emprendre cap mesura ni acció, incloses les pregàries, malgrat no tractar-se d'un home de fe, per garantir que Catalunya passi l'any sense les temudes restriccions que, si no plou, podrien produir-se la tardor que ve a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Baltasar, d'altra banda, també va admetre ahir que va mantenir des de novembre un "pacte de de silenci" amb la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, fins passades les eleccions del 9 de març. Segons va explicar el mateix Baltasar a l'emissora catalana, el conseller es va reunir el 29 de novembreamb Narbona per explicar-li la magnitud de la sequera catalana. En aquella trobada, el representant del Govern català li va plantejar la necessitat de transportar aigua en vaixells -a la qual cosa Narbona va respondre afirmativament-, però també li va anunciar que caldria fer un transvasament puntual del Segre. "Llavors la cara ja no va ser la mateixa, però evidentment es va comprometre a estudiar-ho", va explicar Baltasar. En aquell moment, li van demanar que no formulés aquesta proposta públicament perquè era període preelectoral.

L'actitud de Baltasar va provocar ahir les crítiques enfurismades de l'oposició. El portaveu de CiU, Oriol Pujol, va afirmar que el conseller de Medi Ambient ha quedat "inhabilitat" per fer front a la sequera, mentre que el PP també va demanar responsabilitats. El Ministeri de Medi Ambient es va afanyar a emetre una nota assegurant que l'únic pacte amb Catalunya és per garantir l'aigua.