La Girona multicultural comença a estar present també en els ritus funeraris. Un 93% dels funerals que es celebren actualment a la demarcació de Girona són catòlics, mentre que els laics s'han doblat i se situa entorn al 5%. Les cerimònies d'altres creences religioses va ser el 2%. El número d'incineracions també han crescut respecte l'any passat. De les aproximadament 5.500 defuncions d'aquest 2008, el 78% van optar per l'enterrament, mentre que un 22% per la incineració.

El vicepresident del Gremi d'Empresaris de Serveis Funeraris de Catalunya va explicar que el ritus catòlic continua essent, "amb gran diferència, el més sol·licitat però sí que hi haun increment de la presència d'altres cultures i religions i de la demanda de cerimònies laiques".

En aquest sentit, el Gremi ha col·laborat juntament amb d'altres entitats en l'elaboració de la Guia pel respecte a la diversitat de creences en l'àmbit funerari. Es tracta d'una iniciativa pionera, impulsada per la Direcció d'Afers Religiosos de la Generalitat, que pretén donar a conèixer les diverses opcions religioses i de pensament més habituals en els tanatoris així com recomanacions per a atendre-les i la normativa aplicable. Segons Joan Arnulf Santos, president del Gremi d'Empresaris de Serveis Funeraris de Catalunya, "la Guia és una eina que ens ajudarà a conèixer millor les necessitats de les diferents creences i permet una millor adequació dels serveis tenint en compte les limitacions que moltes vegades la legislació imposa".

En la mateixa línia, la directora general d'Afers Religiosos, Montserrat Coll, va detallar que es tracta d'una guia "per al respecte i per ajudar a garantir la realització dels ritus funeraris propis de cada grup i sensibilitat". En aquest sentit, va afegir que "això és possible mentre fer-ho no impliqui l'incompliment de les lleis democràtiques comunes".

La Guia per al respecte a la diversitat de creences en l'àmbit funerari té per objectiu donar suport a totes les persones que treballen en l'àmbit funerari i recull diverses opcions religioses, recomanacions per atendre-les i també la normativa aplicable. Amb aquesta Guia, el Gremi dóna un pas més en la seva adaptació a la nova realitat cultural. Aquesta aposta per a la multiculturalitat s'ha traduït en una sèrie de nous serveis que s'han anat incorporant progressivament com són les sales de cerimònies multiconfessionals als tanatoris, els fèretres amb diferents simbologies pròpies de cada religió i la cessió d'espais adaptats per a pràctiques rituals.

El nombre d'incineracions ha crescut a la demarcació de Girona en aquest darrer any, encara que els enterraments continuen essent la opció més tradicional. Així, de les aproximadament 5.500 defuncions registrades a la demarcació de Girona, el 78% opten per l'enterrament i el 22% per la incineració.

Crisi a la funerària

Segons Poch, "aquest augment en el nombre d'incineracions no es pot atribuir a l'actual crisi econòmica. Com a tots els sectors també ens afecta, no estem aïllats del nostre entorn, però el sector fa temps que ha realitzat fortes inversions per apropar el servei als ciutadans i oferir diferents opcions adaptades a cada situació".

El Gremi d'Empresaris de Serveis Funeraris de Catalunya va néixer l'any 1957 amb l'objectiu d'agrupar les companyies catalans del sector funerari. Actualment, 44 empreses de serveis funeraris estan associades a l'entitat, i donen cobertura al 90% de la població catalana. Aquest any, l'entitat ha inaugurat 14 tanatoris a diferents punts de Catalunya, i ha passat a tenir actualment un centenar de tanatoris. Concretament a la demarcació de Girona, segons dades 2008, hi ha un total de 21 tanatoris i 7 crematoris.