El centenari de l'inici de les excavacions d'Empúries també se celebrarà a Atenes. Els organitzadors de l'esdeveniment es van adonar que aquest país "desconeixia" l'èxistència de l'antiga colònia grega i han programat, entre el 25 i 28 de novembre, a l'auditori de la Unió Hel·lenoamericana a Atenes, un programa d'actes en el que participaran una delegació de representants de les comarques gironines.

Hi haurà taules rodones, a les quals s'han convidat representants nacionals del món de l'arqueologia com Adolfo Domínguez, de la Universitat Autònoma de Madrid; Joaquim Tremoleda, del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries; i Ricardo Olmos, director de l'Escola Espanyola d'Història i Arqueologia de Roma. Altres propostes són el concert de Josep Tero, un espectacle de danses tradicionals gregues de la regió de Focea, a càrrec del grup de Dansa de l'Associació Agui Irini, de la Comunitat de Paleà Fókea, agermanada amb l'Escala.

Conferència promocional

Entre els diferents actes, destaquen una conferència promocional de l'Escala, coincidint també amb el centenari de la marca Costa Brava, que du per títol L'Escala i Empúries, un model de desenvolupament turístic a la Costa Brava, i que comptarà amb la presència de l'alcalde de l'Escala, Estanis Puig (PSC). Hi haurà també productes escalencs, que elaboraran els cuiners Jordi Jacas i Fredi Guirado.

Xavier Llovera, director del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), Eusebi Ayensa, director de l'Institut Cervantes a Atenes, Xavier Aquilué, director del MAC-Empúries, i Estanis Puig van donar a conèixer ahir els actes que s'han programat. Els organitzadors van destacar que les activitats s'han programat per donar a conèixer el jaciment d'Empúries a Grècia, una iniciativa que ha trobat una resposta "molt positiva" al país hel·lènic. Segons els organitzadors, els grecs se senten orgullosos "de tenir una petita Grècia fora de la península".

El director del MAC d'Empúries va explicar que a partir de finals de mes a Atenes es podran trobar els diferents tríptics del Museu d'Empúries en grec així com un DVD promocional, la traducció d'un conte per a adults i el tríptic de benvinguda, entre altres materials, perquè coneguin més les restes arqueològiques i la història d'aquest antic assentament. Aquilué va explicar que en breu es presentarà una nova pàgina web anomenada iberiagraeca, impulsada conjuntament pel Museu Arqueològic Nacional i el Museu d'Arqueologia d'Empúries. En aquesta pàgina, es podrà consultar tot el material que ha estat descobert a la Península ibèrica de l'època de la Grècia clàssica. Es recolliran totes les informacions, bibliografia i diferents presentacions, i es pretén que en el futur s'hi incorporin altres centres i organismes d'investigació de l'Estat espanyol i portuguès.

L'organització ha anat a càrrec del Departament de Cultura, l'Institut Cervantes, el MAC-Empúries, la Unió Hel·lenoamericana i l'ambaixada d'Espanya a Grècia. Hi col·laboren el Ministeri de Cultura grec, el Museu Nacional de Madrid, l'Oficina Comercial a Atenes de l'Institut Espanyol de Comerç Exterior, l'Institut Ramon Llull i la Diputació de Girona, entre d'altres institucions.