L'associació de mares i pares de l'institut Ridaura de Castell d'Aro va posar sobre la taula pública el pagament del transport escolar a partir del gener que hauran d'assumir els que viatgin en l'anomenat "transport escolar no obligatori", és a dir, aquells autocars que traslladen estudiants de primària i secundària obligatòria a un centre que es troba en el mateix municipi en el qual viuen. És el cas de Castell i Platja d'Aro, de Calonge, de Palafrugell i de Forallac. Torroella de Montgrí en queda exclòs pels alumnes de l'Estartit ja que una sentència va decidir que els alumnes estartidencs no havien de pagar per anar a l'institut a Torroella. El pagament es fa inevitable ja que aquest transport genera un dèficit de quasi 202.000 euros, d'acord amb les xifres que ha plantejat el Consell Comarcal a les AMPA.

La consellera d'Educació del Consell, Carme Güell, ha explicat que fa uns quatre anys la Generalitat va congelar la partida destinada al transport escolar "i fent equilibris, el Consell ha pogut assumir el cost", fins el pròxim gener. Les dades que tenen les AMPA a les mans són que el transport escolar costa uns 500.000 euros, dels quals 297.000 els aporta el Departament d'Ensenyament. Aquí es genera un dèficit de 201.935 euros del qual el Consell proposa assumir-ne la meitat i els ajuntaments i els pares afectats, l'altre meitat amb un 25% cadascun -50.483,77 euros-.

Això representaria que cada alumne costaria un euro a l'Ajuntament i un altre als pares amb un total de 110 euros cada part en finalitzar el curs. En concret, són 477 els alumnes afectats, dels quals 244 són del municipi platjarenc, 209 de Calonge i la resta de Palafrugell i Forallac.

L'AMPA de l'IES Ridaura ja va manifestar que estan d'acord a pagar però consideren "exagerat" pagar 9,50 euros per alumne i dia per al servei -amb els seus números i sobre els 500.o00 euros totals que costa el servei-. En aquest preu hi ha el servei de monitoratge. També és possible en aquest IES que qui no s'apunti al transport perdi la bonificació de quasi la meitat del preu del menjador.

A l'IES de Sant Antoni, decidiran la postura en una assemblea amb els pares i mares, mentre que a Forallac, l'alcalde, Josep Sala, va manifestar ahir que no està conforme que l'Ajuntament hagi d'assumir part del cost del viatge "quan ja ens encarreguem de coses que hauria de fer la Generalitat". Güell ha explicat també que ja fa aproximadament un any que es va parlar amb els ajuntaments d'aquest tema i que, recentment, s'hi ha reunit de nou, a excepció del de ?Forallac, amb qui es ho farà properament.