El president s'ha mostrat pessimista respecte la situació del seu país i la resposta de la comunitat internacional i ha alertat que cal un 'control absolut' sobre el 'virus del feixisme' que hi ha a Europa i que, segons ha afirmat, va causar la guerra de Bòsnia. D'altra banda, Silajdzic ha dit que aquest premi és una oportunitat per donar les gràcies a tots els gironins que han ajudat 'sense rerefons polític' el seu país durant i després de la guerra.

L'entrega dels premis Liber Press es va fer el dijous 6 de novembre però el president de Bòsnia-Herzegovina no va poder assistir-hi. Per això, quan ha acabat la seva presidència rotativa de vuit mesos al Parlament bosnià, ha volgut venir a Girona per recollir el guardó. De fet, l'entrega es farà aquest vespre a dos quarts de nou a la Fontana d'Or on el president també pronunciarà una conferència sobre la situació actual del país.

En un contacte informatiu aquest matí, el president ja ha reflexionat sobre què està passant a Bòsnia. Silajdzic ha dit que lluiten per convertir el país en un model democràtic però que la realitat és que les tres comunitats que viuen a Bòsnia -bosnis, bosnis-servis i bosnis-croates- estan segregades. 'Els nens d'un mateix edifici van a escoles diferents i això ens fa pensar que més ara que mai el model de Milosevic ha funcionat', ha lamentat el president que representa la majoria bosniana.

A Bòsnia-Herzegovina hi ha tres presidents -un per cada comunitat- i governen durant quatre anys, però amb una presidència rotativa de vuit mesos cadascun que dificulta la presa de decisions i la unitat del país. Des del 1995, quan va acabar la guerra gràcies al tractat de pau de Dayton (EUA), el país ha intentat tornar a la normalitat i que les tres comunitats puguin conviure al mateix territori. Però el president bosnià ha denunciat que la única sentència del Tribunal Internacional de Justícia que parla de genocidi no s'ha executat. 'Cal un missatge que digui que el crim i el genocidi no poden tenir premi', ha declarat.

Per Silajdzic, entrar a la Unió Europea és també un objectiu a assolir. 'Nosaltres no importem perquè som un país pobre', ha afirmat però, a la vegada, ha remarcat que el seu país té una de les reserves d'aigua més importants d'Europa i que és un 'bé que falta a tothom'. A més, ha dit que, tot i el seu pessimisme, l'arribada a la presidència de Barak Obama els dóna ànims. 'Pot provocar un canvi anímic al món', ha reflexionat.

Silajdzic també ha denunciat la 'regressió' que viu el seu país i ha dit que hi ha dos projectes de futur diferents pels governants bosnians. Segons ha afirmat, hi ha els qui defensen un projecte de divisió ètnica fonamentat amb el què va passar a la guerra i d'altres, com Silajdzic, que defensen la visió democràtica d'estat.

'La guerra de Bòsnia no ha servit per res i els virus feixistes podrien provocar conflictes semblants a altres llocs', ha avisat Silajdzic que ha carregat contra la comunitat internacional que, segons ha dit, no van ajudar als bosnians durant la guerra i els van embargar l'armament.

El president ha agraït el guardó, que entrega l'associació Liber Press i la Diputació de Girona, i ha dit que és més valuós que cap altre premi perquè no el recull en condició de polític sinó de ciutadà bosnià.