Els veïns del carrer Blanquers comparteixen des de fa tres dies la residència amb sis nous inquilins que acaben d'apoderar-se de l'antiga fàbrica Moderfont de Banyoles. Són un grup d'okupes que aprofitant que l'immoble del solar està en desús han decidit atrinxerar-s'hi a dins.

El primer a arribar, segons va explicar un dels veïns afectats, ho va fer diumenge: "Era el vespre quan vam començar a sentir fressa com si algú hi estigués remenant coses a l'interior". Una hora més tard els okupes estaven atrinxerats però ni la policia local de Banyoles, ni els Mossos d'Esquadra van poder fer res per fer-los fora. Els agents van intentar identificar els nous inquilins i els van demanar que obrissin les portes però els okupes no van respondre a les peticions policials. Llavors, els agents van explicar als veïns que no podien fer res més sense cap ordre judicial que els permetés entrar a la propietat privada.

Denúncia del propietari

Dilluns l'activitat es va començar a accelerar. Els veïns relataven escandalitzats que els okupes entraven i sortien per una de les finestres contínuament carregant fustes i material divers per viure-hi. A la tarda, una altra dotació dels Mossos d'Esquadra es va adreçar fins a la casa arran d'una trucada d'un veí però els agents els van tornar a explicar que no podien actuar. "Ara viuen aquí. No podem fer res", va manifestar un agent a un veí. Tanmateix, la policia autonòmica els va recomanar que denunciessin qualsevol fet que consideressin oportú. El que sí que ha interposat una denúncia és el propietari del solar. La promotora immobiliària Diagonal Developer, de Barcelona, va ser alertada pels veïns el mateix diumenge i dilluns van denunciar-ne els fets. Des de l'empresa van manifestar que no saben en quin estat està l'immoble i esperen que el jutge dicti aviat l'expulsió dels nous inquilins.

Davant d'aquesta situació, un veí que es va comprar un pis just al costat del solar fa un any i mig va explicar que la seva comunitat de veïns té pensat reunir-se amb els "joves per intentar-nos conèixer". Els okupes van explicar als veïns que pensaven "estar-s'hi uns quants anys". Si bé un dels propietaris afectats va manifestar que cal buscar una solució ja que ells s'acaben d'instal·lar, són bruts, no treballen i no tenen pressa per anar a dormir". D'aquesta manera els veïns volen fixar unes pautes de convivència amb els nouvinguts.