El projecte del parc eòlic de la serra de Ventalló-Puig Segalar es va discutir ahir al vespre en un debat que va comptar amb la presència de tots els agents implicats. Des de la Plataforma Salvem el Terraprim es va demanar la retirada del projecte, que valoren com a "il·legal" perquè es basa en mediacions de vent de Roses i Colera, i no pas de la serra de Ventalló, les quals haurien "amagat", i perquè va en contra dels usos d'aquests terrenys cremats. També van recriminar a la Generalitat de Catalunya haver continuat amb la tramitació del projecte. Endesa va defensar durant el debat la "viabilitat" del parc eòlic, tot dient que abastarà més de 10.000 famílies i que suposarà un impacte "ambiental baix" i "enormement reversible".

El responsable de Projectes de Promoció Eòlica d'Endesa va defensar el projecte per ubicació i també per raons mediambientals. Es va referir a la necessitat d'aquesta energia renovable per poder reduir l'impacte de les energies contaminants en l'àmbit internacional i ho va fer amb l'ajuda de gràfics i d'imatges virtuals del projecte, que inclou deu aereogeneradors amb capacitat total de 20 megawats instal·lats a Ventalló, Viladamat i Albons i amb el punt d'evacuació a Bellcaire, on hi aniria una línia de baixa tensió. La inversió total que preveu la companyia és de 22 milions d'euros.

La representant de la Plataforma Salvem el Terraprim, Ariana Seglar, va lamentar que xerrades com la d'ahir no s'haguessin pogut fer abans que acabés el període de presentació pública, però tot i això va aplaudir aquesta iniciativa. Segons va explicar, el model de parc eòlic d'Endesa "no és el més respectuós" amb el paisatge, si es té en compte l'impacte ambiental que suposaran la construcció de molins de més de cent metres d'alçada en una serra que en fa 170. "En alguns punts, el molí serà més gran que la muntanya", va afirmar, i va posar sobre la taula la necessitat de tenir dades reals de la viabilitat del projecte per poder tirar-lo endavant. Des de la plataforma, consideren que el procés hauria d'acabar amb una consulta popular vinculant per decidir com ha de ser aquest futur parc, si és que és necessari.

El vent, de Colera

Una de les veus més contundents que va participar en el col·loqui va ser la de l'advocat de Salvem el Terraprim i representant legal d'alguns veïns afectats, Eduard de Ribot, que va acusar Endesa d'"amagar" els resultats de les mesures de vent de Ventalló fetes des d'una estació a seixanta metres d'alçada i substituir-les per unes altres referents a Colera i Roses, que són molt més al nord. "A Madrid els sembla el mateix Colera que Ventalló però no ho és, i qualsevol persona del territori sap que el règim eòlic d'aquesta zona no és el mateix que el de Roses". Aquest fet és una "irregularitat gravíssima" que hauria de suposar la retirada del projecte, ja que la normativa vigent exigeix mesures de vent de la zona com a mínim durant un any abans d'iniciar la tramitació.

La xerrada va durar unes tres hores i va comptar també amb l'activa intervenció del públic assistent, format per més de 120 persones.