Set cries de l'espècie gaig blau, un espectacular ocell de colors vius, han nascut recentment a les caixes niu que tècnics d'Endesa a Catalunya i el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà van instal·lar a diverses torres metàl·liques i pals de fusta de les línies elèctriques de mitjana tensió que travessen el parc.

La col·laboració d'Endesa amb el Parc es remunta a fa nou anys. Des de llavors s'han instal·lat caixes niu per afavorir la cria d'algunes aus com el gaig blau o el xoriguer, i s'han col·locat mesures per reduir els accidents de les aus amb les línies elèctriques com brides (tires de plàstic) als cables que les aus perceben quan es mouen amb el vent i eviten el cablejat, o bases de fusta sobre les torres on els ocells s'aturen.

Des de la instal·lació de les caixes niu per a la cria del gaig blau s'ha estat fent un seguiment. Cada any es verifica l'estat de les caixes per saber si a l'interior hi ha ous o fins i tot cries. En cas de trobar-ne es fa un seguiment de control.

Segons ha informat la companyia Endesa, durant el 2009 s'ha registrat "una ràpida nidificació de xoriguers petits i gaigs blaus, l'arrelament dels quals és molt valorat per les conseqüències directes per al medi ambient". Aquestes aus es converteixen en una eina eficaç contra les plagues de mosquits perquè se'n poden arribar a menjar entre cinc-cents i mil en un dia.