Fins a 40 establiments turístics de les comarques de Girona tenen actualment la Q de qualitat turística, segons dades de l'Institut de Qualitat Turística Espanyola (ICTE)- que és qui atorga els distintius- del primer semestre de l'any. Catalunya, Andalusia i Madrid són les comunitats que tenen el major nombre d'establiments turístics amb la Q de qualitat, amb 871 dels 2.509 que posseeixen aquesta distinció.

L'estudi comptabilitza 363 Q de Qualitat a Andalusia, 330 a Catalunya, i 278 a la Comunitat de Madrid, cosa que representa el 34,71% del total. A continuació se situen el País Basc, amb 263 establiments que tenen aquest distintiu de qualitat, i la Comunitat Valenciana, amb 243 establiments.

L'informe incorpora tant hotels com serveis de restauració, agències de viatges, platges, estacions d'esquí, oficines d'informació turística i espais protegits, que compleixen els requisits exigits per l'ICT per fer-se mereixedors d'aquest símbol de qualitat que poden col·locar com a distintiu en el seu establiment.

La Q aporta una garantia de qualitat dels serveis prestats per qui la posseeix amb vista als seus clients, que obtenen una major seguretat en l'elecció de l'establiment.

Per obtenir aquest distintiu amb el qual el turisme espanyol vol diferenciar-se dels mercats competidors, s'han de complir, entre altres requisits, una avaluació de l'establiment basant-se en una sèrie de paràmetres, no només de la situació del servei, sinó de la formació del personal.

Fins a 17 hotels gironins

Així, fins a 17 hotels de les comarques de Girona posseeixen el distintiu, i són el tipus d'establiment que en té més. Vénen després les agències de viatge (7 tenen la Q), les platges (5) i els establiments de turisme rural (3). Dos càmpings, dos restaurants i dues estacions d'esquí també la tenen. Per acabar tenen també la Q a les comarques de Girona un complex d'apartaments de lloguer i una oficina de turisme.