Fa aproximadament una setmana, l'equip de Govern de Sant Julià de Ramis (PSC-PM,UdM i ICV) anunciava que havia pres la decisió de multar a les prostitutes que ocupaven els vorals de les carreteres que transcorren el seu municipi. Sembla ser, doncs, que la idea va ser del tot encertada, ja que des d'aleshores no han tornat a presenciar les noies que freqüentaven aquestes vies.

Multes de 90 euros per cada prostituta que es col·loqués en algun punt del municipi de Sant Julià de Ramis com a càstig per vulnerar l'ordenança municipal de policia, bon govern i circulació. Així ho va determinar el seu equip de govern després que s'aprovés el condicioant que permetia als agents locals imposar sancions a tothom qui incomplís les ordenances municipals.

El consistori va anunciar la decisió quatre dies després d'haver-la iniciada i, ja en aquell moment semblava que les coses anaven bé, segons es va informar des de l'Ajuntament. Fent doncs un balanç després de gairebé dues setmanes, el primer tinent d'alcade i batlle en funcions, Pere Pujolràs, va assegurar que la mesura "ha funcionat gairebé al 100%". El regidor mostrava la seva satisfacció per l'èxit assolit en tan pocs dies, tot i que va reconèixer que dimarts al migdia i durant unes hores una d'aquestes noies va estar present a la cruïlla de la Costa Roja.

A més, Pujolràs va detallar que des de les primeres sancions posades la setmana passada ja no n'han hagut de posar cap més (l'Ajuntament va multar dues noies que tot i avisar-les van haver d'imposar el requeriment econòmic perquè no feien cas). De fet, el procediment que ha seguit l'equip de Govern per resoldre aquest tema no ha estat de sancionar a tort i a dret, perquè "no va néixer amb un afany recaptatori", va explicar l'alcade en funcions. Sinó que des del primer moment s'ha volgut aplicar una mesura "preventiva i dissuasòria", segons Pujolràs i, per aquest motiu, el primer pas quan s'ha detectat alguna noia que exercia la prostitució ha estat avisar-la: "els policies locals els deien que si quan tornaven a passar per allà encara hi eren els posarien una multa de 90 euros", va afirmar el regidor.

Ell mateix va explicar que s'havia arribat fins a un punt de malestar al municipi on els veïns propers als punts d'assentament de les noies ( l'accés al Veïnat del Pla, la cruïlla que porta a La Garriga i la que hi ha al capdamunt de la Costa Roja) havien traslladat diverses queixes. Aquest fet, més l'experiència de l'Ajuntament de la Jonquera van facilitar la decisió d'engegar la mateixa reglamentació.

Apel·lació al Govern

Aprofitant l'ocasió, Pujolràs va fer una apel·lació al Govern de la Generalitat perquè "posi mans a l'assumpte". En aquest sentit, va voler posar de manifest la situació impotent amb què es troben els Ajuntaments: "estem desvalguts i malgrat recorrem als Mossos d'Esquadra perquè hi intervinguin d'alguna manera tampoc poden fer res perquè la normativa no les permet fer fora", va sentenciar.

L'alcade en funcions va avançar que tot i que no s'hagi fet cap petició formal a la Generalitat, sí s'ha traslladat de paraula als agents de Mossos d'Esquadra de la zona. De totes maneres, des de l'equip de Govern no es descarta l'enviament per escrit i oficial d'una petició municipal perquè el Govern català faci tot el possible per canviar la llei i no deixar desemparada a la població que ha de veure com unes noies es "denigren" exercint aquesta activitat i que, a més, suposa una molèstia.

El proper pas es farà en el ple del mes de setembre. Serà en aquell moment quan es procedirà a modificarà l'ordenança i fer-la més explícita referent a la prostitució.