Les últimes dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) revelen que el nom que més agrada a les parelles gironines per als seus fills és Júlia, en el cas de les nenes, i Marc, pel que fa als nens. Tot i que hi ha certs noms que es mantenen en les primeres posicions de la llista, si es comparen les dades al llarg de temps s'observa una clara tendència al canvi respecte a fa anys enrere.

Entre els anys 2000 i 2007 a més de 800 nenes nascudes (gairebé 30 de cada mil naixements) se'ls va posar el nom de Júlia, mentre que a 1.157 nens (gairebé 40 de cada mil naixements) se'ls va posar el nom de Marc. Tot i aquestes dues preferències més marcades, cal dir segons aquesta recopilació de l'INE que el rànquing dels tres noms de nena que agraden més està en xifres molt similars; ja que Paula (es troba en segona posició) ha estat posat a 783 nenes en un període de 8 anys, i el tercer, Maria, en 731 nenes. En canvi, quan es tracta dels noms de nen la diferència és més nombrosa: el nom de Pau, a 817 nens i Arnau, a 707.

En l'àmbit de Catalunya, els tres noms que encapçalen la llista coincideixen amb els escollits a la província, tot i que les posicions varien en funció de la demarcació i en la de Barcelona el nom de Júlia es troba en la setena posició. Paula és el més posat a Barcelona i Tarragona mentre que Maria, a Lleida.

Pel que fa als nois, Marc se n'emporta la palma a totes les províncies i Pau també es manté com a segon nom més posat a Tarragona i Lleida, mentre que a Barcelona és Àlex. A diferència de Girona, el tercer nom més popular a la resta de territoris catalans és David.

Tot i aquestes petites diferències en la preferència del nom sembla haver-hi bastant de quòrum a l'hora d'escollir el noms, com si d'una moda es tractés; sobretot si es tenen en compte les estadístiques anteriors realitzades per l'INE. Si es classifiquen les dades per dècades es pot observar que, malgrat els noms que sempre duren, d'altres tenen molt d'èxit durant un període de temps concret, però després cauen. A tall d'exemple, el nom d'Albert ocupava la posició número 4 durant els anys 80 del segle passat. En canvi, entre el 2000 i el 2007, aquest nom ha passat a la posició 23 amb només 10 de cada mil naixements. Cal dir, però, que segons les dades que ha calculat l'INE des d'abans del 1930 i fins a 1 de gener de 2008, Albert s'ha posat en gairebé 18 naixements de cada mil. El nom que encapçala aquesta llista històrica és Josep, amb més de 9.000 nens amb aquest nom (41,71ä) , seguit de Jordi (41,69ä) i Joan (36,51ä).

Cristina, una forta davallada

Algun exemple del cas femení és Cristina. Entre el 1980 i el 1989 va ser el nom més posat, mentre que vint anys després aquest nom ocupa la posició número 20, amb poc més d'un 10 per mil. Pel que fa als noms de nena més posats en els últims 77 anys són Maria, amb 10.605 naixements (47,76ä), Montserrat, amb 7.325 ocasions (39,93ä) i Anna, a 4.766 nenes (21,46ä).

Com a dada curiosa, les dades de l'INE determinen que entre el 2000 i el 2007 s'han posat 490 noms diferents de noies i 431 de nois. Cal apuntar que en aquesta estadística es registren els noms que tenen una freqüència d'elecció superior a 5 habitants per província.