En bona part dels centres sociosanitaris concertats de les comarques gironines, uns equipaments que ofereixen serveis sanitaris específics bàsicament per a la tercera edat i els malalts crònics, hi falten professionals de la infermeria, en lloc dels quals es contracten treballadors menys qualificats per estalviar diners. Això és el que denuncia el sindicat d'infermeria, Satse, que quantifica en "un 10% o menys" la proporció d'infermeres en aquests centres, i que denuncia que molts treballadors de sociosanitaris i també de geriàtrics són auxiliars i "no estan qualificats" per a la feina que duen a terme, pròpia dels diplomats en infermeria.

La denúncia del sindicat arriba abans que comenci la negociació del conveni col·lectiu de treball de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP), en què per primera vegada quedaran inclosos els centres sociosanitaris, a banda dels hospitals, la primària i els centres de salut mental. Satse explica que no ha pogut entrar en aquesta negociació, i ho atribueix a la davallada del seu pes específic per la reducció de les ?contractacions a professionals de la infermeria.

Les poques infermeres que hi ha actualment als sociosanitaris concertats, diu el sindicat, sovint s'han de fer càrrec elles soles d'una o de dues plantes. Mentrestant, "la tendència és a contractar auxiliars d'infermeria o de geriatria que fan feines de les infermeres", explica Antonia Martín, responsable d'acció sindical de Satse a Catalunya. Tot plegat, afegeix, amb el rerefons de la sobrecàrrega assistencial, acompanyada de l'augment de l'esperança de vida i, amb aquest, de patologies cada cop més complicades.