"Podria haver estat una tragèdia", explica el regidor de Seguretat Ciutadana de Palamós Alfons Bartolomé (CdP), respecte a l'episodi que diumenge a mig matí va deixar garratibats els passejants que aprofitaven el dia radiant per fer un volt pel passeig marítim de Palamós. Després d'una breu i esbojarrada persecució policial, els agents de la Policia Local de Palamós aconseguien detenir Miguel Rodríguez Nogales, Miguelín, un històric lladre de cotxes que ja actuava els anys 80 i que fa poc ha sortit de presó i no ha trigat a reincidir en el mateix tipus de delicte: sostracció de vehicles. Miguelín va robar un cotxe a Sant Antoni de Calonge dissabte de matinada, va anar a Vulpellac, en va robar un altre, se'n va anar a Palamós i allà va intentar fugir de la policia conduint temeràriament pel municipi. Els agents el van detenir després que s'estavellés contra un altre cotxe al passeig marítim quan circulava en direcció prohibida. Després de passar a disposició judicial, ha quedat en llibertat.

A mitjan octubre Miguelín, que va iniciar la seva carrera delictiva quan era un vailet de nou anys -ara en té 40- i ha passat mitja vida en reformatoris i presons, va robar un cotxe en un concessionari de Figueres, se'n va anar cap a un garatge de Sant Antoni de Calonge i allà els Mossos d'Esquadra el van enxampar quan n'intentava robar un altre. El jutge va ordenar-ne l'ingrés a presó però la setmana passava va quedar de nou en llibertat i va trigar ben poques hores a dirigir-se de nou al garatge Marquès de Sant Antoni de Calonge. D'allà, la matinada de dissabte, es va endur un Suzuki i a dins hi va carregar dos ordinadors portàtils, dues cafeteres i petites eines. Va enfilar cap a l'Alt Empordà i al concessionari Bisbal Motors de Vulpellac va robar un altre cotxe, en aquest cas, un Golf. Es va dirigir a Palamós i allà, a quarts d'onze del matí, uns agents el van intentar aturar quan feia una maniobra estranya a la cruïlla del carrer Cervantes i Onze de Setembre. Li van picar el vidre i el lladre va sortir esperitat pels carrers del municipi circulant contra direcció si calia, va explicar Bartolomé.

La policia el perseguia guiada per les indicacions de la gent i una patrulla de Guàrdia Civil es va afegir a la cacera de Miguelín, que conduïa a tota velocitat quan va enfilar, en direcció prohibida, el passeig de Palamós. Allà es va estavellar de cara contra un tot terreny que circulava correctament. El conductor va rebre ferides lleus. Miguelín en va resultar il·lès i va intentar continuar l'escapada a peu, però els agents el van encalçar pocs metres més enllà. Bartolomé es va lamentar pels danys causats a l'altre conductor -l'Hospital de Palamós li va donar l'alta el mateix dia- però no es va poder estar de dir que l'assumpte podria haver estat molt més greu en cas que el lladre atropellés vianants o envestís la terrassa d'un bar.

Drogotest positiu

Un cop detingut els agents locals van posar Miguelín en mans dels Mossos d'Esquadra i aquests li van practicar el test de drogues, que va donar positiu, i el d'alcoholèmia, que resultà negatiu. Dins el cotxe hi havia les cafeteres, però no els ordinadors. Dimarts va declarar als jutjats de la Bisbal d'Empordà i el titular del número dos va deixar-lo en llibertat sense càrrecs per manca de proves, segons fonts judicials. Per acabar-ho d'adobar, ahir a la matinada l'alarma del taller Marquès de Sant Antoni va tornar a sonar cap a quarts de dues i la policia va estar regirant el garatge fins a les quatre sense trobar-hi ningú. Però la família propietària del negoci viu a sobre i un cop va marxar tothom van veure un home que s'escapolia del taller, i es temen que de nou podria tractar-se d'ell.

Rodríguez Nogales consta com a veí de Figueres i té 40 anys. Amb nou va robar el cotxe del seu pare, i, més tard, la furgoneta del que va ser alcalde de Platja d'Aro entre 1987 i 1991, Anicet Clara, i ja va tenir un accident greu amb un cotxe robat. Quan el van detenir a mitjan octubre, acabava de sortir de presó. La sentència que l'hi va dur considerava la seva pulsió incontrolable pel robatori de cotxes.