Joan Manuel Serrat, Raimon, Maria del Mar Bonet i Marina Rossell encapçalen els centenars de firmes il·lustres i anònimes del manifest que amb el lema "Salvem Sant Martí Vell" denuncia el nou POUM (pla d'ordenació urbana) d'aquest petit poble gironí ubicat al bell mig de les Gavarres. Un POUM que, com explica el manifest, triplicaria el nombre de vivendes, i donaria pas a la desproporcionada instal·lació de diferents equipaments esportius i hotelers. Un POUM que, si tira endavant, obviarà conceptes com creixement moderat, sostenibilitat, respecte i resistència a la massificació de l'entorn. I propiciarà que Sant Martí Vell perdi una part important dels seus referents socials, arquitectònics i paisatgístics.

Envejo la pacífica capacitat de confrontació i mobilització de voluntats en defensa del més preuat del seu patrimoni (harmonia i natura) que estan demostrant molts santmartinencs. I encara més quan aquí, a la Selva Marítima, un dels grans esdeveniments demogràfics d'aquestes darreres setmanes ha estat el sorpasso que Lloret de Mar ha fet envers Blanes pel que fa al nombre d'habitants. Totes dues viles ja superen els 40.000 habitants. Impulsades per uns POUM expansionistes i molt poc respectuosos amb els conceptes que argüeixen en el seu manifest la gent de Sant Martí (creixement moderat, sostenibilitat i resistència a la massificació) han anat i segueixen portant la nostra comarca vers la configuració d'un únic i despersonalitzat nucli urbà. Una nova gran orbe que, com apuntava mesos enrere en un article publicat en aquestes mateixes pàgines, potser acabarà rebatejat amb el nom de LLOBLAN.

Malauradament el creixement indiscriminat i el tot s'hi val dels anys seixanta i setanta, l'expansionisme especulatiu dels vuitanta i noranta i l'actual proliferació de noves carreteres, autovies i autopistes han deixat la nostra comarca tat tocada que, si busquéssim el suport de noms i/o cares conegudes per ajudar-nos a reivindicar un altre model de creixement, com està fent la gent de Sant Martí Vell, ens costaria trobar i donar una resposta quan ens preguntessin: i aquí què voleu salvar?