El període per presentar al·legacions després de l'aprovació inicial del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Sant Martí Vell es va acabar divendres, i ara és el moment de llegir-les, respondre-hi i fer les modificacions que es consideri oportunes al projecte per, si és que tot tira endavant, aprovar-lo provisionalment i fer-lo arribar a la Comissió d'Urbanisme de Girona. En aquest punt, el recompte indica que s'hi han presentat 61 al·legacions (entre elles la comuna, recolzada per més de tres centenars de persones), i l'equip de govern afirma que té la intenció de perfilar el POUM per reduir-ne el nombre de nous habitatges. El motiu, han explicat l'alcaldessa i el tinent d'alcalde, és el canvi de tendències socials més que l'oposició veïnal.

L'alcaldessa,M. Àngels Vilà, i el tinent d'alcalde, RobertVilà, han assegurat que a partir d'ara es respondran per escrit, amb l'assessorament de l'arquitecte i l'advocat del consistori, totes les al·legacions, i que hi haurà reunions amb tots els veïns que ho demanin. També han indicat que la seva voluntat és reduir el nombre de nous habitatges del POUM, encara que han recalcat que les més de 90 noves vivendes que aquest preveia com a màxim entre 12 i 16 anys vista "són a tot el terme, no pas només al nucli urbà". Els dos càrrecs electes del consistori han volgut recordar que el POUM es va aprovar inicialment per unanimitat, inclòs doncs el grup a l'oposició, i han afirmat que s'ha escoltat tothom en tot moment.

No és això el que considera una de les al·legacions presentades al projecte, de caràcter més jurídic. Aquesta al·legació indica, entre altres qüestions, que la forta oposició veïnal demostra que no hi ha hagut prou participació ciutadana, referint-se sobretot al fet que abans d'aprovar inicialment el POUM no hi va haver reunions amb els veïns, sinó que va ser després. En aquest sentit, l'advocat del consistori, Joaquim Oliva, ha explicat que, en ser el POUM aprovat inicialment per segona vegada (ja ho havia estat abans de les eleccions del 2007) legalment no existia l'obligació de fer un programa de participació ciutadana abans de la nova aprovació.

L'esmentada al·legació també critica la important descompensació entre els percentatges de terreny a cedir en funció del punt del municipi que es vulgui desenvolupar, que van des del 5% a més del 50%. Sobre això, els dos edils han afirmat que algunes d'aquestes cessions ja estaven marcades en el primer projecte de POUM, però han afegit que "no volem que la gent tingui més neguit i intentarem solucionar les seves preocupacions pels habitatges, els equipaments i les cessions".

El document també considera que, tot i explicitar un creixement moderat, el POUM preveu un ?desenvolupament més que moderat, i que per això contradiu l'avantprojecte de Pla Territorial de les comarques gironines, cosa que l'advocat Oliva insisteix a negar.