Totes les normatives mediambientals donen una gran importància a les accions de prevenció, ja que un model de consum basat en l'ús eficient dels recursos evita i redueix la generació de residus. D'aquesta manera, s'estalvien recursos materials, s'evita provocar efectes negatius sobre el medi i es disminueix la inversió econòmica

que implica gestionar-los i tractar-los.

L'any 2008 cada català va generar, de mitjana, 1,6 kg de residus al dia, cosa que implica que la generació total de residus municipals va ser de 4.276.094 tones. A aquestes, cal sumar les 5.427.270 tones de residus industrials que van generar els processos productius del teixit empresarial i industrial del nostre país, així com les 7.408.785 tones de residus de la construcció i demolició. Per tant, el 2008 es van generar més de 17 milions de tones de residus.

Medi Ambient i Habitatge, a través de l'Agència de Residus de Catalunya, està impulsant actuacions per reduir la generació de residus, incidint en tot el cicle de vida d'aquest, des del procés de disseny, producció, distribució, compra i ús dels béns i productes. De cara al 2012, l'objectiu que es persegueix és reduir un 10% la generació de residus per càpita respecte de les dades de 2006. Des de dissabte i fins dimarts s'han programat diversos actes a la província.

El calendari cargola per a dues terceres parts dels municipis (62%) de les comarques de Girona, que hauran de prémer l'accelerador per començar a fer la recollida selectiva de la fracció orgànica (restes de menjar) si no es volen veure obligats a pagar un cànon addicional a partir de gener de 2010. Les dades de l'Agència Catalana de Residus indiquen que només 84 ajuntaments (el 38%) de la província porten a terme aquesta pràctica. La resta -137-, que representen el 62%, encara s'han d'adaptar a la normativa.

La comarca del Ripollès és la que pot respirar més tranquil·la, ja que tots els municipis disposen d'algun sistema de recollida. De la mateixa manera, al Pla de l'Estany, excepte Crespià, tots els ajuntaments disposen d'un pla, mentre que l'Alt Empordà és l'altra cara de la moneda, ja que només 8 dels 68 fan la recollida selectiva. Al Baix Empordà, en canvi, ho fan 32 dels que completen la comarca. L'excepció són Begur, Foixà, Fontanilles i Forallac. Al Gironès, per part seva, 10 dels 17 municipis no tenen cap pla de recollida selectiva, mentre que a la Cerdanya cap ho fa. Finalment a la Garrotxa dels 21 municipis només Besalú, Olot, les Preses i Santa Pau no hauran de pagar el cànon addicional, mentre que a la comarca de la Selva la proporció està al 50%.

10 euros per tona de cànon

La normativa vigent estableix que la totalitat dels municipis han de recollir separadament aquest tipus de residu. Aquells que no ho facin, a partir de gener de 2010, hauran de pagar un cànon addicional de deu euros quan duguin els residus a la seva destinació final.