Riudarenes comptarà a partir de l'any 2011 amb un ecomuseu de les zones humides de la comarca, un centre d'interpretació d'aquests indrets tan característics de la plana de la Selva que tenen com a referència dos espais: els estanys de Sils i la Camparra, ubicada a Riudarenes mateix i reconeguda per la presència de tortugues d'estany (Emys orbicularis).

L'ecomuseu s'instal·larà als baixos dels pisos de protecció oficial de Can Campà, que s'han de començar a construir d'aquí poc i que es preveuen acabar d'aquí un any i mig. En aquest local municipal hi haurà una sala d'exposicions, un auditori i despatxos, on s'acabarà ubicant part de la Fundació Emys, afirma el batlle, que recorda que aquesta entitat "està molt ben relacionada amb tot el país i amb altres comunitats, i atraurà molta gent a Riudarenes".

A més, pretén convertir-se en un centre de referència a la comarca, assegura l'alcalde de Riudarenes, Narcís Colomé (CiU), si bé inicialment serà d'escala més local.

L'ens encarregat del funcionament d'aquest ecomuseu, tot i ser una iniciativa municipal, serà la Fundació Emys, que té la seva seu al poble i que es dedica a la recerca i conservació del patrimoni natural. Aquest projecte del centre d'interpretació de Riudarenes ha rebut una subvenció del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de prop de 197.000 euros, que en total puja fins als 394.000 euros. El finançament de la resta de l'import anirà a càrrec del consistori.

Les zones humides són un patrimoni que s'està potenciant des de la comarca de la Selva per la riquesa dels seus ecosistemes. Les tortugues, amfibis i la flora seran representats i estudiats en aquest ecomuseu, on s'hi preveu en un futur també alguna vinculació amb el Consell Comarcal de la Selva.

D'altra banda, operaris de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) treballen des de fa uns dies a tocar el riu Esplet per adequar una pista que es convertirà en un via verda de gairebé dos quilòmetres de longitud, que anirà des de l'alçada del polígon fins a l'entrada del poble, passant per la riera de Santa Coloma de Farners. Aquesta és una de les compensacions que ha aconseguit Riudarenes pel pas del tren d'alta velocitat (TAV) pel seu terme municipal i que inicialment, segons el batlle, era de pocs metres, però finalment "se n'ha ?aconseguit una de més llarga i que passarà a costar-los uns 130.000 euros".

Els treballs que s'estan fent aquests dies són aplanar la pista i posar tubs per travessar els recs, una feina que es preveu enllestir d'aquí poc, explica el batlle. Aquest afegeix que, si bé s'obrirà ben aviat, "quan es pugui caldrà posar-hi el mobiliari necessari" per acabar-lo de dignificar.

Una de les altres millores que rep el municipi pel pas del TAV és que s'ampliarà la zona humida de la Camparra, amb una parcel·la que l'Adif expropiarà i donarà al municipi. La zona de la Camparra s'ha recuperat i restaurat gràcies a les actuacions de la Fundació Emys, afavorint l'establiment de comunitats de zones humides -tant vegetals com animals- i amb el pas del temps es va trobar encaixada entre zones urbanes i industrials.