El bisbe de Girona, Francesc Pardo i Artigas, va realitzar ahir a la tarda la primera ordenació d'un capellà al servei de les parròquies gironines del seu episcopat, iniciat l'octubre de 2008. És Eduard de Ribot Martínez, que havia rebut l'ordenació diaconal, també en una cerimònia presidida pel bisbe Pardo, el 28 de juny passat a l'església de Sant Martí (Seminari Diocesà). L'ordenació sacerdotal es va celebrar a la Catedral, plena de familiars, amistats i representants de les entitats de la diòcesi de Girona (hi havia cadires supletòries a ambdós costats de l'orgue). El bisbe Pardo, d'entre altres idees de l'homilia, va instar Eduard de Ribot a ser un capellà exemplar i pròxim a la gent, a prioritzar el servei a la comunitat que atén i aprendre dels preveres que l'han precedit. Pardo va recordar que les vocacions (sacerdoci i vida consagrada) són una "prioritat" a la diòcesi.

La cerimònia, que va durar al voltant de les dues hores, va començar amb la processó d'entrada. Després de la lectura de l'Evangeli, el rector del Seminari diocesà, Jordi Font, va presentar al bisbe el candidat (Eduard de Ribot) i li va demanar que fos ordenat sacerdot. El bisbe Pardo, després de preguntar sobre la idoneïtat, va acceptar De Ribot per a l'orde del presbiterat. Finalitzada l'homilia, es van desenvolupar els ritus propis de l'ordenació. En primer lloc, Pardo va preguntar al candidat si acceptava el compromís de viure com a capellà. Després, la promesa d'obediència (agenollant-se davant el bisbe) i la invocació dels sants amb el cant de les lletanies amb Eduard de Ribot prostrat a terra com a signe d'humilitat. A continuació, Francesc Pardo va imposar les mans sobre el candidat i, seguidament, els preveres que van concelebrar la cerimònia realitzaren el mateix com a signe de comunió amb el bisbe. Acabada la imposició de mans, el bisbe de Girona va pronunciar l'oració d'ordenació.

Part final

En la part final del ritus, Eduard de Ribot va rebre l'estola i la casulla, pas previ a la unció de les mans (consagració a Déu) i i la recepció del calze i la patena. El ritus va finalitzar amb el bes de pau del bisbe i la salutació de la resta de preveres, que té un significat de benvinguda en l'orde sacerdotal.

Concelebrants

Fill d'una molt coneguda família de Girona, Eduard de Ribot ha estat exercint de diaca a la parròquia de Sant Josep de la ciutat de Girona (Eixample). Com a concelebrants, hi havia, entre d'altres, el rector d'aquesta parròquia, Pere Carreras, i el de Santa Maria de Pineda de Mar, Felip Hereu. De Ribot va fer servei al Maresme com a seminarista i diaca. Ara recullen diners per regalar-li un calze.