El 21% dels dos milions i mig d'europeus que resideixen a Espanya són jubilats. Són uns 400.000, la major part dels quals -fins a un 90%- es concentren en vuit províncies, una de les quals és Girona. Així ho posa de manifest un estudi del Reial Institut Elcano que detalla que molts d'aquests jubilats no s'empadronen per no haver de pagar impostos, perquè no coneixen l'idioma, perquè no desitgen perdre els drets socials en els seus països d'origen o per desconeixement.

L'estudi mostra l'"elevada concentració" d'aquestes persones en determinades àrees geogràfiques, de manera que, el 90% dels immigrants majors de 55 anys procedents de la Unió Europea dels 15 (Portugal, Itàlia, França, Irlanda, Regne Unit, Bèlgica, Països Baixos, Alemanya, Luxemburg, Àustria, Dinamarca, Suècia, Finlàndia Grècia i Espanya) més Noruega i Suïssa viuen a vuit províncies, principalment de la costa mediterrània i dels dos arxipèlags. Així, Alacant, Màlaga i Almeria concentren dos terços del total, i a Balears, Las Palmas, Tenerife, Girona i Múrcia viu la resta.

L'informe elaborat pels investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) Vicente Rodríguez i Pau Rodríguez, així com pel professor de la Universitat de Saragossa Raúl Lardiés, conclou que a Espanya resideixen dos milions i mig d'europeus, dels quals més d'un 21% són jubilats, i molts d'ells no s'empadronen.

La investigació, que es basa en estudis previs i en enquestes i entrevistes personals realitzades a estrangers retirats i residents a Andalusia, recull que "la població estrangera retirada tendeix a no empadronar-se" al municipi de residència, "tot i que accedeixen a determinats serveis i beneficis socials", fet que "causa perjudicis rellevants a les arques municipals i a la capacitat dels ajuntaments i altres administracions públiques per planificar la dotació de serveis".

Segons els resultats de la investigació, una de les raons que al·leguen per no registrar-se en el padró és per "por" que es "faci arribar les seves dades a la policia, la qual cosa portaria potser implícita la necessitat de cotitzar i pagar impostos a Espanya, sent això sinònim de perdre certs drets i beneficis en els seus països d'origen".

Estada temporal

A més, un 43% dels entrevistats va dir viure temporalment a Espanya com a raó per no registrar-se. Segons el parer dels investigadors, això suposa "deixar la porta oberta a la possibilitat d'entendre la residència com una estada turística de llarga durada" i així "mantenir els drets socials i la vinculació amb el país d'origen" ja que no hi ha connexió entre els diferents registres nacionals.

Al marge, els investigadors assenyalen "el desconeixement de les normes i pràctiques administratives espanyoles" i el "desinterès per aconseguir informació adequada" així com "les dificultats amb l'idioma i el temor al cost del personal, en temps i esforç" per realitzar l'empadronament.