El reputat empresari Joan Lao i la seva esposa s'han d'asseure a la banqueta dels acusats dels Jutjat Penal 2 de Girona demà al matí per respondre de les acusacions que manté contra ells el col·lectiu ecologista Salvem el Crit. Lao i la seva dona, suposadament, haurien incorregut en un delicte ecològic a base de fer diverses obres i treballs de jardineria a la seva casa de Can Barella, una espectacular finca situada prop de mar entre els termes de Palamós i Mont-ras i que pel seu valor ecològic té la catalogació de zona PEIN (espai d'interés natural) des de l'any 1992. Els dos acusats s'enfronten a una possible condemna de quatre anys i mig de presó, ja que l'acusació particular -exercida pel lletrat Benet Salellas en representació del col·lectiu ecologista- els imputa fins a tres delictes diferents. El Ministeri Fiscal, per la seva banda, no veu indicis de delicte i subscriu la petició d'absolució que fa la defensa.

Segons detalla l'acusació, el matrimoni Lao va adquirir la finca el 1996, moment en què la zona ja gaudia d'especial protecció de Medi Ambient pel fet d'estar integrada en l'espai batejat com a "Muntanyes de Begur". L'Ajuntament de Mont-ras també havia classificat la zona com a sòl no urbanitzable i de protecció d'elements paisatgístics i forestal i, presumptament, els acusats eren perfectament coneixedors d'aquestes proteccions.

Tot i això, els propietaris haurien efectuat obres i actuacions per la construcció d'edificacions anexes a l'habitatge, garatge, dipòsits, sala de màquines i piscines, així com elements d'urbanització internes (camins i enjardinaments). Salvem el Crit manté que l'adequació d'espais exteriors va ser notable i palpable i que va comportar, fins i tot, la construcció d'una rotonda d'aparcament.

Els acusadors són del parer que totes les actuacions dutes a terme a Can Barella van acabar danyant els valors naturals de Castell-Cap Roig i provocant "un greu perjudici al medi ambient amb greus conseqüències que han comportat una forta erosió de la zona de penya segats, una invasió d'espècies al·lòctones que arriba fins a les cales i una forta desforestació de la zona que no s'ha pogut regenerar".

El cas ha acabat arribant a judici i el Penal 2 té previst dirimir l'afer demà.

Joan Lao és un empresari d'èxit que va començar carrera en el món de l'atzar i les màquines escurabutxaques a CIRSA fent parella amb el seu germà Manuel. Joan s'acabaria separant de CIRSA i iniciant una no menys exitosa carrera al Grup Conei.