Nombroses persones feien cua ahir als establiments de la Fleca de l'Empordà, a Palamós. "Escolti, que demà tornarem a fer pa, eh?", els advertien les venedores. "És igual, doni-me'n quatre barres". En un municipi, on bona part de la població va passar el dia a les fosques, els veïns no es fiaven de res i procuraven acumular algunes provisions -tot i que no gaires, ja que les neveres no funcionaven- per tal de fer front als propers dies. La fàbrica de la Fleca de l'Empordà va funcionar dilluns, dimarts i dimecres gràcies a un generador propi, i per això van poder fer un pa que ahir era molt desitjat i que es va repartir, com és habitual, als diferents centres sanitaris de les comarques gironines, inclsosos els hospitals Josep Trueta, de Palamós i de Figueres. Això sí, fins i tot aquests centres en van encarregar majors quantitats. "Suposem que els havien de repartir entre els policies, bombers i membres de protecció civil", explicava ahir el gerent de l'empresa, Jesús Pérez. En el seu cas, tot i que la fàbrica sí que va funcionar, la venda a les botigues es va haver de fer sense informàtica, és a dir, calculadora en mà.

També es van formar importants cues a Palafrugell, sobretot per accedir a la pastisseria Serra, que era l'única que estava oberta des de dilluns, i per poder comprar a les poques botigues de queviures que hi havia disponibles.

També es feia complicat menjar en restaurants, ja que molts van haver de tancar per la falta d'electricitat i perquè havien hagut de llençar part del gènere. "Se'ns ha fet malbé tot el menjar i ara hem d'arreglar la terrassa, que té un sostre d'uralita que ha cedit a causa de la neu", explicava Montse Soler, del restaurant la Xicra. A ells, la llum els va tornar ahir a dos quarts de tres de la tarda, i explicaven que pràcticament tot el centre del municipi tenia les botigues tancades. "Sembla increïble que passi això en un poble de 21.000 habitants", va considerar.

També van haver de llençar una part del gènere a la carnisseria Arnall, de Palamós: concretament, el que tenien guardat a la cambra frigorífica. En canvi, el dels mostradors, segons va explicar el seu propietari, Vicenç Arnall, s'havia conservat prou bé gràcies a les baixes temperatures. En aquest establiment van poder obrir a partir del migdia, i "poc a poc" s'hi va anar acostant la gent.

Davant d'aquesta situació, alguns hotels van decidir prendre mesures dràstiques: el Silken Park-Hotel San Jorge de Platja d'Aro va oferir un autobús a la trentena de turistes que tenien allotjats perquè poguessin desplaçar-se a altres establiments de la mateixa cadena a Barcelona a causa de la mancança d'aigua i llum.

A la Selva interior, també molt afectada pels talls d'electricitat, la situació era molt semblant. Des del Novavenda de Riudarenes, l'Anna Maria explicava que havien pogut mantenir les portes obertes gràcies a un generador propi, i que la llum i el telèfon havien tornat ahir a la tarda. "La gent estava preocupada, però no s'atrevia a comprar gaires coses perquè les neveres no funcionaven", relata.

Finalment, durant tot el dia, es van poder veure llargues cues de gent per poder posar benzina a les gasolineres del Baix Empordà, fet que va provocar que algunes ?pràcticament acabessin les reserves.